Obratite pažnju na ove savete za samoizolaciju

Nakon što je sinoć saopšteno da su otkrivena prva dva slučaja koronavirusa u Crnoj Gori, JZU Dom zdravlja Podgorica objavio je Uputstvo za samoizolaciju i kako da se ponašaju građani.

Zdravlje

Izvor: B92, CDM

Sreda, 18.03.2020.

15:31

Obratite pažnju na ove savete za samoizolaciju
Foto: depositphotos/Subbotina

Praktikujte mirovanje i obezbedite sebi redovan san, jer jačaju imunitet. Hranite se izbalansirano i zdravo – kvalitetno meso, voće, povrće, hrana bogata cinkom i vitaminom C, med, đumbir…

Unosite dosta tečnosti (voda, čajevi, supe, čorbe, sveži sokovi…). Suplementi nisu neophodni ukoliko se pravilno hranite. Često perite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Za sušenje ruku koristite papirne ubruse ili poseban peškir. Ne delite peškir sa ukućanima.

Ostanite kod kuće, boravite u prostoriji koja može redovno i dobro da se provetrava. Budite u kontaktu sa lekarima. Izbegavajte konzumiranje alkohola i cigarete.
Pratite svoje simptome. U slučaju povišene temperature (meriti temperaturu bar dva puta dnevno), otežanog disanja ili kašlja, preko dežurnih telefona potražiti smernice o daljem postupanju.

Dok kašljete ili kijate, usta prekrijte unutrašnjom stranom lakta ili maramicom. Maramicu nakon upotrebe odložite u kantu za smeće, a ruke odmah dobro operite i dezinfikujte. Izbegavajte dodirivanje lica (očiju, usana i nosa) prljavim rukama.

Gde boraviti

Obezbediti zasebnu sobu u kojoj će biti smeštena zaražena osoba. Obezbediti u domaćinstvu jednu osobu, bez faktora rizika, koja može da neguje pacijenta.
Stare osobe, deca, trudnice, porodilje, osobe oslabljenog imuniteta i hronični bolesnici bi trebalo privremeno da se udalje iz domaćinstva ukoliko nisu neophodni za brigu o zaraženoj osobi. Smanjiti upotrebu zajedničkog prostora i obezbediti da je zajednički prostor (npr. kupatilo) dobro provetren.
Obezbediti dovoljan broj maski i rukavica.

Obezbediti odgovarajuće kese za odlaganje otpada koji stvara zaražena osoba (maramice, ubrusi…). Sredstvima za dezinfekciju brisati površine i predmete s kojima zaražena osoba dolazi u kontakt.
Foto: depositphotos/AllaSerebrina
Kako da se ponašaju ukućani

Tokom boravka u prostoriji sa zaraženim nositi medicinsku masku koja dobro prijanja uz lice.
Prati ruke nakon svakog kontakta sa zaraženim ili njegovim neposrednim okruženjem.
Koristiti zasebne peškire, posteljinu i pribor za jelo.
Ruke prati pre i nakon pripreme hrane, pre jela, nakon upotrebe toaleta i kad su vidno zaprljane.
Neophodno je redovno čišćenje i dezinfekcija kupatila, a preporučeno je da zaražena osoba kupatilo uvek koristi posle drugih ukućana, pre sledećeg čišćenja.
Izbegavajte direktan kontakt kože i odeće s materijalima zagađenim sekretima zaražene osobe.
Koristite rukavice za jednokratnu upotrebu i zaštitnu odeću.
Pribor za jelo i posuđe trebalo bi oprati deterdžentom i vodom nakon upotrebe.
Dezinfikujte površine i predmete koji se često dodiruju.
Dezinfikujte površine u toaletu i kupatilu najmanje jednom dnevno.
Za pranje odeće, posteljine, peškira obolelih osoba koristite deterdžent i mašinsko pranje na temperaturi od 60-90 °C.

Važna napomena: U slučaju promene mesta boravka tokom samoizolacije obavezno prethodno obavestiti zdravstveno-sanitarnu inspekciju i dežurnog epidemiologa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: