Lekovi koji mogu uticati na libido

Ljudi u srednjem dobu često se žale da im želja za seksom opada. Ono što možda većina osoba ne shvata jeste da uzrok problema može biti u njihovoj torbici sa lekovima.

Podeli

Doktorka Lin Šuster sa klinike Mejo, smatra da brojni lekovi koji se dobijaju na recept i koji se redovno prepisiju ljudima u poznijim godinama, mogu uticati na libido.

„Postoje lekovi koji mogu uticati na vašu želju za seksom, ali oni mogu biti zamenjeni lekovima koji neće pogoditi vaš libido. Potrebno je samo razgovarati sa lekarom ako se uoči ovaj problem, pogotovo ako je želja utihnula odmah nakon prelaska na novi lek“, smatra Šusterova.

Pogledajte listu lekova koji sudeći po dr Lin Šuster mogu negativno uticati na vaš libido:

Antidepresanti

Ovi lekovi utiču na nivoe serotonina u mozgu a samim tim i na seksualnu želju.

Lekovi protiv bolova

Svakodnevno uzimanje jakih lekova protiv bolova može uticati na seksualnu funkciju.

Lekovi za smanjenje holesterola

Ovi lekovi takođe mogu umanjiti libido kod osobe koja ih uzima.

Lekovi protiv visokog pritiska

Beta blokatori uglavnom se prepisuju kod visokog krvnog pritiska, ali i drugih srčanih problema ali ako se intenzivno uzimaju mogu uticati na smanjenje seksualne želje.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Prevencija

Zaštitite se od sunčanice

Duži boravak napolju, po vrućini, može da izazove zdravstvene probleme. Osobu koja je dobila sunčanicu trebalo bi odmah smestiti u hladovinu, u poluležeći položaj, raskomotiti je i rashladiti.

Prevencija nedelja 14.06. 11:17 Komentara: 2

Za 35 godina se neće umirati od raka

Čovečanstvo će u naredne tri i po decenije odneti najvažnije pobede u borbi protiv raka, koji će do 2050. prestati da bude smrtonosna bolest za ljude mlađe od 80 godina, tvrde naučnici sa Londonskog univerzitetskog koledža.

Bolesti ponedeljak 19.01. 15:21 Komentara: 34
strana 1 od 84 idi na stranu