Zdravlje

Četvrtak, 16.02.2023.

15:50

Često slušate muziku? Psiholozi imaju loše vesti za vas

Ukoliko volite da slušate muziku dok obavljate razne aktivnosti, naučnici objašnjavaju da postoji objašnjenje zašto to radite.

Izvor: klix.ba

Često slušate muziku? Psiholozi imaju loše vesti za vas
Foto: Profimedia

Naime, oni objašnjavaju da potreba za dodatnim zvukom poput muzike ili zvukova s televizije može da ukazuje na problem mentalnog zdravlja, a ne na distrakciju, kako ljudi obično misle.

"Pozadinska buka može se koristiti u pokušaju da se odvrati pažnja ili izbegnu neugodne emocije i misli", izjavila je psihološkinja Džena Karl.

Ipak, naučnici navode da puštanje pozadinske buke do određene mere može da bude dobar način da upravljate svojim emocijama. Na primer, ako se osećate preopterećeno ili depresivno na poslu, možda se nećete osećati ugodno dok plačete i možda će vam trebati nešto što će vam odvratiti pažnju.

Međutim, tu može da nastane problem, jer nije preporučeno da izbegavate emocije u potpunosti ili zauvek. Morate da pronađete vremena da se vratite svojim mislima kako biste procenili i osetili emocije koje vas muče.

Nažalost, izbegavanje emocija može da pogorša vaše stanje. Ako se nađete u situaciji da uvek odvraćate pažnju od neugodnih misli ili ih izbegavate, to može da pojača teskobu koja stoji iza tih misli.

Puštanje pozadinske buke, nebitno da li se radi o pesmi, potkastu ili televizijskoj emisiji, može da zvuči kao dobra opcija kada ste sami i ponekad zaista može da bude od pomoći, ali ako primetite da poriv dolazi iz želje da pobegnete od svojih emocija i misli, možda je vreme da uvedete i druge veštine suočavanja kao što je odlazak na terapiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: