Kuća je postala pakao: "Psihološka šteta biće veća i od ekonomske"

Psihološka šteta biće jednaka ili čak veća od ekonomske štete, upozorava psihijatar. Italijanski stručnjak Paolo Krepe smatra da se epidemija koronavirusa sada pretvara u psihološku.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 08.04.2020.

09:00

Default images
Foto: depositphotos, focuspocusltd

"Spasiće se oni koji razmišljaju, koji prave planove. Pošto se ne možete kretati, barem pomerite mozak", preporučio je psihijatar.

Krepe smatra da niko ne može realno da kaže šta će se dogoditi posle epidemije, kada i kako će se Italijani koji ne vide svetlo mesec i po dana od početka epidemije, vratiti rutinskom, normalnom životu.

"Čini mi se jasno da postoje znakovi uzajamne nestrpljivosti dela stanovništva. Roditelji protiv dece. Deca protiv roditelja. To je klima italijanskih porodica. Slažem se sa filozofom koji je presudio da je kuća postala pakao", smatra psihijatar.

Krepe objašnjava da do danas nismo poznavali svoj dom, da, kupili smo ga, ali ga nismo živeli.

"Pre koronavirusa porodicu su činili ljudi koji su ustajali i odlazili u kancelarije, u kompaniju. Deca su morala da slede kruti plan puta: škola, nastava muzike, sport, druženje u kući. Sada prolazimo masovno eksperimentisanje, čitave porodice su među četiri kućna zida, bez ikakvog sigurnosnog ventila", kaže on.

Prema njegovim rečima, frustracija boravka u kući već se pretvara u bes, a ljutnja ima mnoga lica.

"Ne mislim da će biti masakra u italijanskim porodicama. Ali sadašnje stanje je velika patnja za porodice koje se nađu opterećene decom, parove koji nisu navikli da 24 sata budu zajedno", smatra Krepe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: