Kombinacija kafe sa jednom poslasticom je ubistvo za želudac

Za većinu ljudi kafa je svakodnevica, najviše zahvaljujući kofeinu koji je odgovoran za poboljšanje različitih funkcija mozga, uključujući pamćenje, koncentraciju i nivo energije.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.04.2023.

09:42

Kombinacija kafe sa jednom poslasticom je ubistvo za želudac
Foto: Profimedia

Međutim, nutricionista Nurija Dijanova objasnila je da jedna namirnica nikako ne ide sa kafom.

U pitanju su kafa i čokolada.

Kafa sa čokoladom, kao i sa alkoholom pomaže da se opusti donji sfinkter jednjaka, rezultat je pojava gorušice, peckanja i refluksa sadržaja želuca u jednjak. Kako kaže, s vremenom može da se javi upala jednjaka.

"Espreso je koncentrisaniji napitak, sadrži organske kiseline koje poboljšavaju proces varenja, bolje deluju sa želudačnim sokom", objasnila je lekarka i dodala da posle nekoliko minuta nakon što popijete espreso uvek treba da uzmete i čašu vode.

Ipak, lekari upozoravaju da preteran unos kafe ima negativan uticaj na zdravlje, prvenstveno na srčani mišić, jer se nakon pića ubrzava broj otkucaja srca. Stručnjaci napominju i da jedna ili dve šoljice kafe dnevno neće imati negativan efekat, prenosi Novi magazin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: