Nećete više biti naduti, ređe ćete biti žedni: Šta će se desiti ako izbacite so iz ishrane?

Ako razmišljate o tome da smanjite unos soli u organizam, proverite šta se dešava u vašem telu kada izbacite so iz ishrane.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Anton27
Foto: Shutterstock/Anton27

Prestaće da vas boli glava

Ako patite od migrena, dobra vest je da ishrana koja se bazira na niskom unosu soli rešava taj problem. Studije pokazuju da smanjenje unosa soli dovodi do smanjenja epizoda migrena.

Nećete više biti naduti

Nadutost ima mnogo uzroka, a jedan od njih je slana hrana. Ishrana sa visokim procentom soli doprinosi zadržavanju vode. Stoga bi problem nadutosti mogao da nestane kada bismo jeli manje soli.

Ređe ćete biti žedni

Jeste li primetili da se žeđ javlja kad pojedete nešto slano? Unosom tečnosti telo popravlja odnos natrijuma i vode u telu. Kada smanjite unos soli, ređe ćete biti žedni.

Bićete lošiji u sportu

Ishrana bez soli ima i svoje nedostatke. Prema jednoj studiji, konzumiranje slanih orašastih plodova može biti vrlo korisno za maratonce.

Naime, u istraživanju su učestvovale dve grupe sportista. Prva grupa je unosila pića sa dodatkom soli, a ostali su pili bez toga. Učesnici koji su uzimali so završili su trku u proseku 26 minuta pre onih koji so uopšte nisu konzumirali.

Sniženje krvnog pritiska

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unos manje od pet grama soli dnevno za normalizaciju krvnog pritiska. So je uzrok zadržavanja vode. Ljudi koji jedu previše soli imaju višak vode u telu, što stvara pritisak na krvne sudove i povećava krvni pritisak. Srećom, ako jedete manje soli, krvni pritisak će se poboljšati.

Imaćete manje šanse da se razbolite

Smanjenje unosa šećera i soli sprečava razvoj dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih problema. Dokazano je da višak natrijuma podstiče hipertrofiju leve komore, kao i fibrozu u srcu i arterijama. Kako bi se smanjio rizik od moždanog udara, neprofitna organizacija "American Heart Association" zalaže se za smanjenje upotrebe natrijuma u ishrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu