Namirnica koja snižava nivo holesterola

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Američkog udruženja za srce (AHA), pokazalo je da uključivanje oraha u ishranu može da smanji nivo LDL "lošeg" holesterola.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 05.09.2021.

17:43

Namirnica koja snižava nivo holesterola
Foto: Dionisvera

Rezultati studije pokazuju da svakodnevno konzumiranje oraha tokom perioda od dve godine ima poseban efekat na smanjenje nivoa holesterola.

Doktor Emilio Ros, jedan od autora istraživanja, istakao je brojne blagodati oraha:

Šta spušta holesterol, a šta krvni pritisak? Namirnice koje su dobre za zdravlje

"Orasi imaju optimalan sastav hranjivih stvari, uključujući značajne količine alfa-linolenske kiseline, biljne omega-3 masne kiseline, polifenola i fitomelatonina. Redovno konzumiranje oraha ne samo da će smanjiti nivo LDL holesterola, nego će LDL čestice učiniti manje sklonim 'ulasku' u arterije."

U istraživanju je učestvovalo 636 učesnika starosti od 63 do 79 godina. Oko polovine njih uzimalo je lekove za smanjenje povišenog krvnog pritiska, što je tipično za ovu populaciju. Lekove koji snižavaju nivo holesterola je uzimalo 32 odsto ispitanika.

Jedna grupa nije konzumirala orahe, dok je druga dodavala polovinu šolje sirovih oraha u svakodnevne obroke.

Kako da smanjite loš holesterol

Rezultati su pokazali da su učesnici koji su jeli orahe smanjili nivo LDL holesterola u proseku za 4,3 miligrama po decilitru, a ukupni holesterol u proseku za 8,5 mg/dl. Takođe su smanjili broj ukupnih LDL čestica za 4,3 odsto, a malih LDL čestica za 6,1 odsto.

Smanjio se ukupan broj LDL čestica povezanih sa aterosklerozom, koja se javlja kada se masne naslage nakupe u arterijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: