Ren: Prirodni čistač organizma

Uloga rena u ishrani je da nadraži sluzokožu i popravi opšte stanje organizma. Osim što povoljno deluje na organe za varenje, konzumiranje rena je korisno i za bolesne desni.

Izvor: novosti.rs
Podeli

Među brojnim začinskim biljkama, ren zauzima posebno mesto. Međutim, u našoj ishrani ova višegodišnja zeljasta biljka nedovoljno je zastupljena, iako daje poseban ukus jelima od mesa. Kao začin se isključivo koristi svež koren, koji ima ljut miris i ukus, ali i sveža biljka sa cvetovima. Specifičan ljut miris i ukus u korenu, koji svež može da se koristi tokom cele godine, potiče od sastojka singrina.

Uloga rena u ishrani je da nadraži sluzokožu i popravi opšte stanje organizma. Osim što povoljno deluje na organe za varenje, konzumiranje rena je korisno i za bolesne desni, kao i za izbacivanje šlajma iz pluća. Utvrđeno je, takođe, da sastojci korena rena sprečavaju razmnožavanje bakterija.

Koren se vadi od juna do novembra, dok se list bere od maja do oktobra. Od hranljivih sastojaka koren sadrži ugljene hidrate, belančevine i masti. Sadrži i zavidnu količinu vitamina C, kao i glikozid, glutamin, glukozu, kalijum kiseli sulfat, eterična ulja i, naravno, pomenuti singrin.

SALATE
U zelenu salatu sa mešavinom jogurta i kisele pavlake dodajte narendani ren i mleveni kim. Krupno narendanom korenu celera u kiseloj pavlaci dodajte narendani ren i peršunov list. Krompir salati će se popraviti ukus dodavanjem narendanog rena.Mladi listovi poseduju čak od 300 do 400 miligrama askorbinske kiseline i oko 14 miligrama beta karotena. Od mineralnih materija, listovi rena su bogati kalijumom, kalcijumom, fosforom, sumporom, magnezijumom, hlorom.

Osim što se koren rena najčešće koristi kao začin jelima od mesa, uz dodatak jogurta, šećera ili majoneza, zahvalan je i za spravljanje sosova i drugih dodataka jelima. A od mladih listova prave se dodaci za salate.

Međutim, iako je delotvoran, ren ne bi trebalo da uzimaju osobe koje imaju čest proliv, kao i osobe koje se noću znoje. S druge strane, kod dijabetičara ren umanjuje žeđ, zbog čega se, posrednim putem, zbog smanjenog unosa tečnosti, reguliše nivo šećera u krvi.

DA PRODIŠETE

* Protiv upale sinusa: Na zagrejanu ringlu šporeta stavite narendan ren, iznad njega nadnesite glavu prekrivenu peškirom i udišite isparenja pet do deset minuta. Najbolje je da ovo uradite pred spavanje. Posle nekoliko dana sinusi će početi da se čiste, a bolovi će proći.

* Čaj protiv plućnih bolesti: Sa dva decilitra ključale vode prelijte deset grama narendanog korena i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Dva do tri puta dnevno pijte malu šolju čaja.

* Protiv astme: Lagano kuvajte šolju jabukovog sirćeta i četiri supene kašike narendanog rena. Kada se ren razmekša procedite ga i dobijenoj količini dodajte istu količinu meda. Smesu lagano kuvajte da se zgusne, a onda u to dodajte ranije skuvani ren i ostavite da se kaša ohladi. Ovako dobijeni lek pije se ujutru i uveče.

Ishrana

strana 1 od 61 idi na stranu