Zdravlje

Nedelja, 31.07.2022.

13:27

Prava "muška hrana" – nenormalno povećava libido i čuva prostatu, ali i...

Tikvice pripadaju vrsti Cucurbitaceae, a u botaničkom smislu smatraju se voćem. No u kuhinjama širom sveta, a tako i u Hrvatskoj, spremaju se kao i ostatak povrća.

Izvor: pun kufer

Prava
Foto:Shutterstock/nopiensesmas

Odlikuju se duguljastim oblikom i zelenom kožom, što ih čini veoma sličnim krastavcima. Njihov plod je bogat hranljivim materijama, pa ih treba češće uključivati u jelovnik.

1. Stimuliše varenje

Tikvice su dobar izvor dijetalnih vlakana, zbog čega se ovo letnje povrće preporučuje osobama koje pate od zatvora. Ne samo da zasićuje i stimuliše varenje, već i čisti creva od toksina.

2. Pomaže kod gubitka težine

Tikvice su dijetetska namirnica jer više od 90 odsto voća čini voda. Stoga nije iznenađujuće što u sto grama ima samo 16 kalorija. Najbolje ih je lagano propržiti na nekoj zdravoj masnoći sa drugim letnjim povrćem.

3. Snižava krvni pritisak

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C i kalijuma, koji reguliše rad srca, snižava krvni pritisak i sprečava razne bolesti krvotoka. Imajte na umu da se većina hranljivih materija nalazi u kožici, pa nemojte guliti voće tokom pripreme.

4. Ubrzava zarastanje rana

Ovo letnje povrće takođe ima značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin podstiče stvaranje kolagena u koži i čini je zdravijom, ali i ubrzava proces zarastanja rana na ovom najvećem ljudskom organu.

5. Čuvar prostate

Tikvice se mogu nazvati i pravom muškom hranom. Mangan u tikvicama blagotvorno utiče na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome uvećane prostate, što muškarcima otežava mokrenje, a ponekad i polni odnos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: