U Srbiji kritično, planiraju se nove mere: "To će izazvati reakcije antivaksera"

Epidemija velikog kašlja u Srbiji i dalje traje. U prijavama zaraznih bolesti u Servisu javnog zdravlja, na teritoriji Beograda od marta 2023. do 18. februara ove godine registrovano je čak 857 slučajeva obolevanja od ove bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92, kurir.rs

Ponedeljak, 19.02.2024.

11:06

U Srbiji kritično, planiraju se nove mere:
Shutterstock/ sfam_photo

U prethodnoj nedelji registrovana su 42 novoobolela pacijenta.

Veliki problem predstavlja odbijanje vakcinacije, a pedrijatri neprestano apeluju na roditelje da je to jedino rešenje.

Uvidom u vakcinalni status, od ukupno 857 obolelih, potpuno vakcinisanih je 531 (62%), a nepotpuno vakcinisanih je 60 (7%), dok su 52 nevakcinisana (6,1%). Kod 214 obolelih vakcinalni status je nepoznat.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je nove planove u borbi protiv epidemije velikog kašlja.

"Mislim da se čovečanstvo malo opustilo. Mi smo mislili da je veliki kašalj nešto što je zaboravljeno, jer postoji vrlo efikasna vakcina. Međutim, ispostavilo se da nije tako. Ovi smrtni slučajevi od velikog kašlja su upravo bili kod dece koja ne primaju vakcinu. Znači do druge godine života oni ne primaju vakcinu protiv velikog kašlja i postoji način da se oni zaštite, a to je vakcinisanje majke sa celularnim vakcinama", rekla je doktorka Grujičić u jutarnjem programu na TV "Kurir".

Ministarka je najavila i da u sredu treba da bude održan sastanak republičkih slučajnih komisija za infektivne bolesti za pedijatriju, na kome će se, na osnovu kompletnih analiza koje se trenutno rade, doneti odluka o tome kako da se obezbede deca do dve godine dok ne dobiju vakcinu.

Osvrnula se i na problem sa antivakserima.

"Naravno da će i to kod antivaksera izazvati reakcije, ali moramo verovati struci. Ono što se desilo za vreme kovida i što nije bilo dobro, jesu zaista neke neodgovorne izjave, čak i zvaničnika, čak i pojedinih lekara. Pojavila se bila jedna potpuno nova bolest i mislim da je trebalo narodu reći da je to bolest. Mi smo kopirali ono što su radili Kinezi, gde se prvo pojavila bolest i što je izgledalo efikasno. Naravno da zaključavanje ne može dolaziti u obzir ponovo, ali ovih 400 obolelih od velikog kašlja je zaista zabrinjavajuće i mi moramo naći način da tu decu do druge godine života na neki način zaštitimo, jer kod njih je upravo i najsmrtonosnija bolest", objasnila je ministarka.

Istakla je i da je vakcina uslov da bi se dete javilo u vrtić, a da je na roditeljima odgovornost. "Kada je zdravlje u pitanju, moramo da se držimo medicine zasnovane na dokazima. Zato što se pojedinci nisu držali toga, jednostavno, narod je izgubio poverenje", rekla je ministarka za TV "Kurir".

Takođe, kako je navela ministarka, povratak poverenja u vakcinaciju je trenutno primarni cilj.

"To je proces, ne može se preko noći vratiti. Organizovanjem dobre primarne zdravstvene zaštite. U malim sredinama, vama je vakcinisanje od 98 do 99 odsto, dakle nisu primili oni koji iz nekog razloga imaju neku bolest, pa nisu primili. U velikim gradovima je to malo drugačije, imate i privatnu praksu, imate i državnu praksu. Jednostavno moramo spustiti lekare, pedijatre tamo gde narod živi. Znači, organizovati te male ambulante sa odgovarajućom opremom u kvartove, u seoske sredine, tamo gde ima dovoljno stanovništva, da bi ljudi mogli da se oslone na njih", objašnjava ministarka. Podsećamo, osim velikog kašlja, sve je veći broj i pacijenata zaraženih malim boginjama. Zbog toga su iz "Batuta" pozvali i na hitnu evidenciju nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece.

"Hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke od strane pedijatara u domovima zdravlja potrebno je evidentirati nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu prema uzrastu i sprovesti njihovu vakcinaciju u skladu sa Кalendarom imunizacije. Pozivamo roditelje da u dogovoru sa izabranim lekarom deteta zakažu termine za dolazak na vakcinalni punkt u domu zdravlja. Vakcinacija je stvar individualne, ali i kolektivne orgovornosti i jedina mera zaštite od teških kliničkih formi obolevanja, bolničkog lečenja i smrtnih ishoda", naveli su u saoštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: