Začepljen nos nije samo simptom prehlade: Možda imate ovu bolest

Kada se pojave respiratorni problemi, većina ljudi odmah pomisli na prehladu ili neki sličan zdravstveni problem. Kako izveštava Health Central, ponekad simptomi poput začepljenog nosa uopšte nisu povezani sa respiratornim uzrocima, već sa probavnim.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 24.10.2023.

20:30

Začepljen nos nije samo simptom prehlade: Možda imate ovu bolest
Foto: Shutterstock/ Sergii Gnatiuk

Lekari objašnjavaju da je u velikoj većini slučajeva krivac zapravo stanje u kome se stomačna kiselina vraća nazad u jednjak zbog povećane proizvodnje želudačne kiseline. To je takozvani GERB, odnosno gastroezofagealna refluksna bolest.

Glavni simptom GERB-a je žgaravica, koja često uzrokuje da akumulirana sluz iz nosa teče direktno u grlo. Uz začepljen nos, ova bolest je i čest uzrok hroničnog kašlja. Ostali simptomi koji ukazuju na GERB uključuju:

problemi sa gutanjem
bol u grlu
promuklost
često podrigivanje i štucanje
nadutost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: