"Američka groznica" nezaustavljivo se širi u srpskim vrtićima

U beogradskim vrtićima prijavljeno je zaražavanje dece "američkim virusom", koji se manifestuje kao bolest ruku, nogu i usta i pogađa uglavnom predškolsku decu.

Zdravlje

Izvor: Iris Krdžiæ/zena.blic.rs

Utorak, 28.03.2023.

18:00

Default images
Foto: frank60/Shutterstock

Takozvani američki virus se najčešće javlja u kolektivima, kod dece predškolskog uzrasta – u vrtićima, jaslicama i prenosi se prljavim rukama, putem fecesa, sekreta iz nosa, direktnim kontaktom.

S obzirom na to da se uglavnom javlja leti kao i svi enterovirusi, doktorka Biserka Obradović rekla je za zena.blic.rs sledeće:

"Još uvek nismo dobili informaciju da se pojavio "američki virus", mislim da bi samo da ga krste tako, jer ovo je klasična virusna ospa, naime, uvek kada imamo neki jači virus pojavljuje se i virusna ospa po rukama i tabanima. A ono što imamo od simptoma to je klasika - to su povišene temperature, kijavice, zapušen nos, bol u mišićima, i javlja i kod dece i kod odraslih. Kada je reč o crvenim tačkicama koje se pojavljuju na rukama i nogama, baš sam imala pacijenta sa tim, to može da se javlja čak i asimptomatski, jednostavno se javlja i kod osoba koje ni nemaju povišenu temperaturu. To tačkasto ispoljavanje se javlja kao kod gnojne angine, kao kod šarlaha, dakle, to je u stvari virusna osipna groznica".

Doktorka je naglasila da moramo da imamo na umu da još uvek nisu prošli zimski virusi.

"Nismo izašli iz kraken soja kovida, nismo izašli ni iz gripa, tu su se umešali i adenovirusi, tako da ih ima mnogo i oni drastično smanjuju imunitet i onda se javljaju i bakterijske infekcije i imamo dosta streptokoknih upala. Kod dece sve to traje vrlo kratko, oni se brzo oporave, traje dva do pet dana, međutim, oni donesu iz vrtića, iz škole svojim roditeljima, bakama i dekama, e onda kod njih to duže traje i prolongira se sa bakterijskim superinfekcijama, a odrasli se ne leče adekvatno, idu na posao, prenose kolegama i to onda duže traje."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: