Ukus u ustima može da ukaže na infarkt: Ako osećate ovo, pravac kod lekara

Infarkt srca nastaje zbog naglog prekida protoka krvi kroz krvne sudove srca koji snabdevaju krvlju srčani mišić, a simptomi koji ukazuju da ste u riziku od ovog opasnog stanja variraju kod muškaraca i žena.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: Image Point Fr/Shutterstock
Foto: Image Point Fr/Shutterstock

Osim stezanja u grudima koje je propraćeno mučninom, postoje i neki manje očigledni signali koji upozoravaju na opasnost. Neobičan ukus u ustima može da ukaže na probleme sa kardiovaskularnim sistemom i predstavlja jedan od predznaka infarkta.

Najočigledniji znak infarkta miokarda je, naravno, oštar bol u grudima. Doktor Mark Perlrot je primetio da simptomi srčanog udara mogu da uključuju gorušicu koja uzrokuje zadah i metalni ukus u ustima.

"Nervoza" stomaka takođe može da bude jedan od znakova. Isto tako, predznaci srčanog udara su: osećaj pritiska u grudnom košu koji se javlja periodično, nelagoda u gornjim udovima, otežano disanje, letargija, umor, vrtoglavica.

Specijalisti britanske organizacije “British Heart Foundation” savetuju pacijentima da pre dolaska hitne pomoći pokušaju da se umire i uzmu 300 miligrama aspirina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu