Prva tri simptoma trovanja pečurkama: "Dublerke mogu i da ubiju, najbitnije je vreme" VIDEO

Na VMA su danas primljene još dve osobe koje su se otrovale gljivama, tako da je u toj ustanovi sada ukupno 10 pacijenata koji su se otrovali gljivama, rečeno je Tanjugu na VMA.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/All for you friend
Foto: Shutterstock/All for you friend

Na VMA su danas primljene jedna osoba iz Šapca i jedna iz Lajkovca sa istim simptomima. Osam osoba je u teškom stanju i nastavlja se njihovo intenzivno lečenje.

Toksikolog Radomir Kovačević je za TV Prvu otkrio koji su prvi simptomi trovanja pečurkama, kao i koliko može da traje proces lečenja.

Trovanje pečurkama izaziva 6 teških sindroma – 15 minuta dovoljno za napad

"Kao i kod svih trovanja, organizam prilikom unosa bilo koje toksične supstance mora da se brani. Sve što se unese, odmah mora da se izbaci. Muka, gađenje, povraćanje su prvi simptomi", rekao je Kovačević.

"Kasnije ukoliko se to ne eliminiše odmah, javlja se dijareja i tako dalje. Šta treba uraditi? Treba poznavati gljive, jer više hiljada vrsta na planeti postoji, međutim, pored jestivih, postoje i tzv. dublerke, koje izgledaju kao jestive, a veoma su opasne. Kad uđu u organizam, iimaju pogubna dejstva", rekao je on.

Kako kaže, smatra da situacija sa pacijentima nije zabrinjavajuća, jer se nalaze na VMA, a to je jedini Nacionalni centar za kontrolu trovanja.

"Najčešća trovanja su upravo pečurkama", zaključio je on.

"Lečenje može da bude veoma dugo zavisno od komplikacija, jer se razaraju vitalni organi: jetra, bubrezi i srce. Najvažnija je trka sa vremenom, da otrovani ljudi stignu na pravo mesto, jer tamo postoje mogućnosti za terapiju."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu