Šta kada su najmlađi zaraženi? "Koronavirus kod dece pokazuje određene šablone" VIDEO

Za tešku kliničku sliku kod dece, stručnjaci "krive" veoma zarazan delta soj, koji ne štedi ni one najmlađe. Ipak, postavlja se pitanje - da li je to nešto što je očekivano, ili je trenutna situacija sa obolelom decom, ipak zatekla naše lekare.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.10.2021.

18:43

Šta kada su najmlađi zaraženi?
Foto: Printscreen TV Prva

Iako su dosadašnja iskustva sa koronavirusom pokazala da kovid izaziva blaži oblik bolesti kod dece, delta soj, sa druge strane pokazuje da sa koronom nema pravila.

Doktorka Andreja Prijić specijalista pedijatrije i pulmolog objašnjava da je koronavirus nepredvidiv, ali da trenutni, četvrti talas u Srbiji, ipak, pokazuje određene šablone, bar kada su deca u pitanju.

Dobra vest može biti i to što su i dalje u celokupnoj populaciji, teške kliničke slike kod dece ipak veoma retke. Bez obzira na to, svakodnevno se mogu čuti apeli struke za poštovanjem osnovnih mera zaštite.

Još jednu muku za roditelje pravi i činjenica da su simptomi koronavirusa kod dece veoma slični simptomima obične prehlade ili gripa. Stoga je preporuka da se pri pojavi istih, svakako ne preskoči testiranje, jer je otkrivanje kovida u ranoj fazi ključno za brzo ozdravljenje.

Detaljnije u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: