Ovako telo kaže "upomoć", naučite da raspoznajete znakove upozorenja

Telo nam ponekad šalje signale za uzbunu, koje mi često ne primetimo na vreme. Naravno, nekad je slomljeni nokat, samo slomljeni nokat, ali treba da naučite kako da "oslušnete" svoj organizam i na vreme "čujete" kad zove "upomoć".

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2018.

10:30

Ovako telo kaže
Foto: Thinkstock

Da je po sredi nešto ozbiljnije, mogu da vam posluže signali poput boje kože, problem s usnicama, lomljivi nokti… Sve te naizgled svakodnevne stvari mogu da ukazuju na veće probleme zbog kojih biste trebali da potražite savet lekara.

Lomljivi nokti i kosa

Ako su vam nokti i kosa vrlo slabi te se lako lome, moguće je da vam nedostaje vitamin B. Isto tako, ovo može da ukazuje na anemiju ili probleme sa štitnom žlezdom. Naravno, ako često koristite preparate poput laka za nokte ili često peglate kosu, problem može biti i u tome.

Krvare vam desni

Ako se prilikom pranja zuba pojavljuje krv, to bi mogao da bude znak da vam nedostaje vitamin C. Takođe, ovo može da bude znak gingivitisa, odnosno upale zubnog mesa koja može da se pretvori u veoma bolan problem. Desni znaju da krvare i zbog lošeg održavanja oralne higijene, ali i ako koristite pretvrdu četkicu koja vam ne odgovara.

Grčevi u nogama

Ako često osećate grčeve u nogama, to bi moglo da znači da vašem telu nedostaje kalijum ili magnezijum. Uzrok tome može da bude i preterana fizička aktivnost, a grčeve mogu da uzrokuju i određeni lekovi.

Svrbi vas koža

Ovo može da znači samo da imate veoma suvu kožu te da biste trebali da je nahranite, ali može i da ukazuje na alergiju na neku vrstu hrane. Važno je da pratite kada tačno počne da vas svrbi koža, pa da uočite da li postoji neki uzorak ponašanja povezan s tim.

Loš zadah

Ako niste pojeli ništa "sumnjivo", loš zadah može da označava upale desni, karijes, ali može da bude i znak da nemate dovoljno pljuvačke u ustima i da treba da popijete vode.

Pospani ste

Stalno ste umorni i koliko god spavate, nikako da se zaista i naspavate? Ovo, takođe, može da bude znak anemije ili poremećaja rada štitne žlezde. Moguće da je uzrok i nezdrava ishrana, dijabetes, ali i stres. Takođe, ako se uz stalan umor osećate nezadovoljno i tužno, uzrok bi mogla da bude i depresija.

Stopala

Ako noge držite u vlažnom okruženju, povećava se mogućnost od gljivičnih infekcija zbog kojih možete da osećate svrab u nogama. Ako imate gljivičnu infekciju, primetićete ljuskasti osip između prstiju ili na stopalima. Pomoćiće vam krema protiv gljivica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: