Znakovi raka kože – da li ih znate?

Kao i sve vrste raka, rak kože, uključujući i melanom i sve ostale oblike, ima svoje predznake. Ti znakovi su promene na koži koje ne znače rak ali mogu postati rak kroz vreme.

Stručni konsultant: dr Svetlana Đurišić, dermatovenerolog Dermatima

Podeli

U proseku 40-50 odsto odraslih ljudi normalne boje kože razviju do 65. godine barem jednu prekancerozu kože. Rako kože se može izlečiti ako se otkrije na vreme.

Solarna keratoza (aktinična keratoza)

Crvene fleke koje se pojavljuju usled prevelike izloženosti suncu se najčešće pojavljuje na glavi, vratu, rukama ali i na drugim mestima na telu. Ovo su prvi znaci raka kože. Aktinična keratoza se pojavljuje najčešće kod osoba u 40-im godinama, ali je zabeležena i kod mlađih u poslednje vreme. Najugorženije su osobe sa riđom, svetlom ili plavom kosom, plavim ili zelenim očima.

Aktinični heilitis (farmerska usna)

Slično kao i aktinična keratoza, aktinični heilitis je prekancerozno stanje koje se obično pojavljuje na donjoj usni.

Simptomi su crvene mrlje koje se ljuspaju ili trajna suvoća i pucanje usana. Manje često simptomi uključuju oticanje usana, nestanak granice između usana i kože i istaknute linije usana. Ako se ne leči aktinični heilitis može preći u invazivni karcinom.

Kožni rogovi

Izrasline od keratina ( sastojak povrsnih ćelija kože) koji može varirati u obliku i veličini, ali je najčešće nekoliko milimetara u prečniku. Ova vrsta izrasline se najčešće pojavljuje kod odraslih koji su se često i dugo izlagali suncu. U bazi promene može se naći prekanceroza ili karcinom kože.

Kada je mladež problem?

Mladeži su benigne izrasline na koži koje se mogu razviti u rak, postati atipične i prerasti u melanom. Normalni mladeži mogu biti u ravni sa kožom ili biti blago reljefni a da ne predstavljaju opasnost. Pojavljuju se u mladosti, ređe u starosti i mogu rasti vremenom.

Atipični mladež

Nije rak ali ima veću mogućnost da mu ćelije postanu maligne tokom vremena. Uglavnom se pojavljuju na mestima koja su najizloženija suncu i variraju u veličini i obliku. Mogu biti ravni ili izbočeni, braon, roze ili izmešanih boja.

Prepoznajte svoj mladež

Svi mladeži izgledaju potpuno različito među sobom a samo neki od njih tokom vremena mogu dobiti karakteristike sumnjive lezije. Potrebno je da se posavetujete sa lekarom ako primetite bilo kakvu promenu na mladežu ili koži.

Asimetrija

Većina normalnih mladeža je simetrična, što znači da su obe polovine jednake. Povucite zamišljenu liniju na polovini mladeža i ako nisu jednake, posetite dermatologa.

Ivice

Ako su ivice mladeža nazubljene, posetite lekara jer melanom često ima različite ivice.

Boja

Svaki normalan mladež je izjednačene boje. Ako vam je mladež prošaran različitim bojama, roze, crne, braon, posvetleo na nekim delovima ili se zatamnio, posetite lekara.

Dijagonala

Mladeži koji su benigni su retko veći u dijagonali od 6 milimetara. Ako vam je dijagonala veća od gumice sa olovke, posetite dermatologa.

Reljef

Ako je jedan deo mladeža počeo da se izdiže, posetite lekara jer melanom često kada se pojavi, izdiže deo mladeža iznad kože i to se dešava vrlo brzo. Svaka promena u reljefu, boji, veličini i dijagonali mora biti pregledana.

Pregledajte se sami

Jedanput mesečno nakon tusiranja, dok je koža mokra, možete se sami pregledati. Najčešće mesto gde se melanom javlja kod muškarca su leđa, a kod žena podkolenice. Potražite i na svim skrivenim mestima na telu: međunožje, između prstiju na nogama, tabani, iza kolena, vrat, iza ušiju... Ako primetite promenu, slikajte je i pogledajte da li se promenilo nešto kroz dve nedelje. Posebno je bitno da se pregledate češće ako ste tinejdžer, trudnica ili prolazite kroz menopauzu, kada hormoni imaju dosta uticaja na vaše zdravlje.

Kako se procenjuju mladeži?

Svaki atipični mladež koji lekar pogleda se procenjuje na osnovu dermoskopskih kriterijuma. U nekim slučajevima se uklanja ceo mladež da bi se napravila biopsija tj. proverile ćelije pod mikroskopom. Za mladeže koji su postali karcinom se predlaže operacija i uklanja široko tkivo oko mladeža. Rana se zašije a često je potrebno dalje lečenje.

Melanom

Melanom je drugačiji od ostalih vrsta raka kože, on je najopasniji i najteže ga je lečiti. Svaka promena na mladežu može značiti melanom pa je potrebno da je lekar ispita. Blagovremeno uklanjanje melanoma daje potpuno izlečenje. Odlaganje intervencije znaci metastaziranje jednog od najagresivnijih karcinoma uopšte.

Planocelularni karcinom kože

Nemelanomski tumor kože može se pojaviti kao tvrdi crveni čvor, ljuskav, koji krvari ili razvija krastu, ali i kao rana koja ne može da zaraste. Najčešće se pojavljuje na nosu, čelu, očima, rukama ili drugim delovima tela koji su izloženi suncu.
Planocelularni karcinom je izlečiv ako se leči u ranoj fazi. Ako karcinom kože napreduje, lečenje zavisi samo od stepena razvoja karcinoma.

Bovenova bolest

Bovenova bolest se još naziva planocelularni karcinom kože “in situ”. To je tip tumora kože koji se širi prema površini kože. Nasuprot njemu “invazivni” karcinom raste prema unutrašnjosti kože i širi se na unutra. Ako se ne leči Bovenova boleste moze postati invazivni planocelularni karcinom.

Bazocelularni karcinom kože

Najčešći i najlakši oblik karcinoma kože, kako u smislu lečenja, tako i u smislu širenja na okolno tkivo. On je lokalno invazivan, što znači da se širi u dubinu i širinu, može oštetiti okolna tkiva. Bazocelularni karcinom se širi polako, a pojavljuje se najčešće kod odraslih.

Može se pojaviti u mnogo oblika uključujući perlasto belu, voštanu izraslinu sa vidljivim krvnim sudovima (na nosu, vratu i licu). Kao ravni, boje mesa, obojeni ili u vidu smeđih pega najčešće se pojavljuju na leđima ili grudima. Retko se pojavljuje, ali može biti i u obliku svetlog, ulegnutog ožiljka.

Ko najčešće dobija rak kože?

Izloženost suncu je najčešći uzrok pojave raka kože. Međutim, rak se može pojaviti i na mestima koja se ne izlažu suncu. Izloženost radijaciji, nasleđe ili pad imuniteta zbog druge maligne bolesti mogu biti uzrok. Svi ga mogu dobiti, ali najugorženije grupe su:

- Osobe sa svetlom kožom i svetlim očima

- Osobe sa velikim brojem mladeža po telu

- Osobe sa naslednim faktorom

- Osobe koje žive na velikim geografskim visinama

- Osobe koje su se lečile od posledica radijacije

- Osobe koje su se mnogo izlagale suncu ili veštačkim izvorima UVA zračenja

Mnogo više o ovoj temi pročitajte u našem specijalu o raku kože ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu