U Turskoj se prodaje najskuplji iPhone na svetu: Evo koliko košta

iPhone je najpopularniji elektronski uređaj na svetu, pa stoga ga možete kupiti u gotovo svim zemljama sveta. Ipak, nije cena iPhonea svugda ista, a Turska je sada postala zemlja u kojoj se najmanje isplati kupiti Apple-ov pametni telefon.

Izvor: Bajtbox
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Turska se nalazi u ekonomskoj krizi koja je izazvala nagli pad vrednosti domaće valute – turske lire. To je, zajedno sa višim poreskim stopama i kursom dolara, dovelo do rasta cena uvoznih proizvoda. Tako je Apple u mesec dana morao da prilagođava cene svojih proizvoda za tursko tržište čak tri puta. Kao rezultat toga, iPhone 14 Pro Max sa 1 TB memorije koji se prodaje u Turskoj je zapravo najskuplji takav iPhone na svetu.

iPhone 14 Pro Max sa 1 TB memorije u Sjedinjenim Američkim Državama košta 1599 dolara. U Turskoj je cena više nego dvostruko veća i iznosi 3273 dolara. Od ove cifre, Apple-u ide samo 1636 dolara, dok ostatak novca pripada turskoj vladi kao porez.

Kada je reč o običnom iPhoneu 14, on u Turskoj košta 1818 dolara, što je dosta skuplje u odnosu na iPhone 14 Pro Max 1 TB koji se prodaje u SAD-u, a jasne su poprilične razlike između ovih telefona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.