MS predstavio Mango, WP7 nadogradnju

Za sedam meseci od kako je Windows Phone 7 predstavljen dostignuta je cifra od 18 hiljada aplikacija u okviru Marketplacea, objavljeno je danas na Microsoft konferenciji povodom predstavljanja nove verzije Windows Phone platforme.

Podeli

Cifra je i dalje manja od one koju nude najjači konkurenti - Android Market i App Store. Ipak, problem sa drugim platformama, prema mišljenju Endija Lisa iz Microsofta, je slaba integracija aplikacija sa platformom. Microsoft planira da to promeni i, kako je on rekao "redefiniše pojam smartfona".

"Na Windows Phone Mango platformi aplikacije su žive, one su deo celokupnog iskustva", rekao je Lis na predstavljanju novog Windows Phone 7.1, Mango.

Mango, nadogradnja WP7 platforme donosi čak petsto novih opcija, među kojima su Twitter i LinkedIn kao integrisani servisi, bolja integracija sa Facebookom, koja uključuje i smeštanje FB Eventsa u kalendar, integraciju SMS-a, Facebook chata and Windows Live Messengera u okviru jednog prozora i "hands-free" poruke, odnosno unos teksta poruke glasom.

Jedna od novina je i Internet Explorer 9, pri čemu iz Microsofta naglašavaju da se radi o browseru koji ima punu hardversku akceleraciju i podršku za HTML5.

"IE9 na Mangu nije samo verzija slična onoj na desktopu... identične su".

Prelazak na Mango biće moguć svim korisnicima od jeseni, a prvi telefoni koji će se pojaviti na ovoj platformi doćiće iz Nokije. Osim nje, Microsoft nastavlja saradnju i sa kompanijma LG, HTC i Samsung, ali će Windows Phone uređaje isporučiti i Acer, Fujitsu i ZTE.

Ono što bi korisnicima u Srbiji moglo biti najzanimljivije je najava proširenja liste zemalja u kojima korisnici mogu preuzimati aplikacije putem Marketlacea. Spisak nije objavljen, ali se u zvaničnom saopštenju navodi da će se raditi o "značajnom proširenju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.