Kad nema konobara uskače robot

Roboti su u nemačkim restoranima još retkost, ali zbog nedostatka osoblja to u budućnosti može da se promeni.

Tehnopolis

Izvor: B92, DPA

Četvrtak, 03.11.2022.

09:10

Kad nema konobara uskače robot
Foto: terra.incognita / Shutterstock.com

Mašina će biti više, rekao je za dpa Valentin Vajslemle (Weislämle) sa Fakulteta za dualno stručno obrazovanje u Baden-Virtembergu.

Manjak kadrova ubrzava takav trend, dodao je Vajslemle, rukovodilac smera poslovna administracija za turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

Udruženje hotela i restorana Dehoga je saopštilo da je trenutno svega nekoliko ugostiteljskih objekata u Nemačkoj koji rade sa takvim uređajima - na primer u regiji Algoj, u Bajrojtu i u Berlinu.

Ne očekuje se da će servisni roboti širom zemlje da postanu zamena za zaposlene, naglasila je generalna direktorka Dehoge Ingrid Hartges.

Tri restorana u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija saopštila su da mašine ne smeju da zamene uslužno osoblje, već samo da ga rasterete.

Roboti se uglavnom koriste za transport hrane i posuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: