Google objavio listu telefona koji su na meti hakera. Da li je i vaš među njima?

Google "Project Zero" je otkrio ranjivosti na pojedinim uređajima, zbog kojih hakeri bez interakcije mogu da probiju telefon. Objavljena je lista potencijalno ugroženih telefona i uputstva za zaštitu.

Izvor: Večernji.hr
Podeli
Foto: iHaMoo / Shutterstock.com
Foto: iHaMoo / Shutterstock.com

Nedavno otkriće istraživača u Google "Project Zero" odeljenju je pokazalo da neki telefoni imaju ozbiljnu grešku zbog koje nije potrebna interakcija korisnika kako bi se uređaj hakovao.

Naziv za tu pojavu je "hakovanje bez klika" (no-click hack) i sve što je hakeru potrebno jeste telefonski broj. Google je projekt pokrenuo kako bi pronašao nedostatke u Android operativnom sistemu, Chromeu i drugim aplikacijama.

U sklopu projekta otkrivena je ranjivost u Exynos modemima koje proizvodi Samsung. Četiri ranjivosti se smatraju najozbiljnijima. One dopuštaju napadaču da daljinskim putem ugrozi telefon bez interakcije korisnika i zahtevaju samo da napadač zna telefonski broj žrtve.

U pitanju su sledeći uređaji:

– Telefoni iz serija Samsung S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21, A13, A12 i A04;

– Telefoni iz serija Vivo S16, S15, S6, X70, X60 i X30;

– Google Pixel 6 i Pixel 7 serije;

– svi prenosivi uređaji koji koriste Exynos W920 čipset;

– sva vozila koja koriste Exynos Auto T5123 čipset.

Kako bi se zaštitili, korisnicima se preporučuje da u podešavanjima uređaja isključe Wi-Fi calling i uslugu VoLTE kako bi se smanjila ranjivost i uklonio rizik. Korisnici Google Pixel telefona, moraju uređaj da ažuriraju na najnoviju verziju, objavljenu ranije ovog meseca. Ažuriranje uključuje zakrpu za pomenuti problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.