Facebook sada ima dve milijarde korisnika, ali metaverzum i dalje beleži gubitke

Društvena mreža Facebook i dalje raste, iako je Mark Zakerberg nedavno bio primoran da napravi značajne rezove. Facebook sada po prvi put ima dve milijarde aktivnih korisnika dnevno.

Izvor: tportal.hr
Podeli
Foto: sommthink / Shutterstock.com
Foto: sommthink / Shutterstock.com

Facebook je u poslednjem tromesečju prošle godine privukao je 16 miliona novih korisnika, pa ih je sada ukupno dve milijarde. Iako to nije prva digitalna platforma u vlasništvu Mete koja je dostigla dve milijarde korisnika dnevno (Whatsappu je to uspelo nedavno), ova brojka pokazuje da najveći izvor zarade od oglašavanja kompanije Meta i dalje raste.

Zakerberg je krajem prošle godine najavio restrukturiranje kompanije tokom 2023. godine, pa je shodno tome podeljeno više od 11.000 otkaza u firmi.

I dok su se na nivou čitave prethodne godine smanjili prihodi Mete, kompanija je u poslednjem tromesečju zaradila 32,2 milijarde dolara, što je više nego što se očekivalo. Ipak u poređenju sa poslednjim tromesečjem u 2021. godini, prihodi su pali za četiri procenta, piše Engadget.

Zakerberg je najavio da će ova godina biti 'godina efikasnosti' pa se očekuju dodatni rezovi, a naglasak kompanije biće na razvijanju generativne veštačke inteligencije, odnosno AI-ja koji kreira sadržaj. Sada Meta na tom polju želi da postane tržišni lider.

Meta i dalje gubi ogromne količine novca na metaverzumu. Zakerbergove ambicije da virtuelnu realnost proširi na sve pore društva nisu baš bile plodonosne, pa su se ostali deoničari pobunili zbog ogromnih ulaganja u Zakerbergovu viziju sveta koja trenutno donosi samo gubitke.

Reality Labs, odeljenje koje nadzire njegove projekte za metaverzum, izgubio je 4,3 milijarde dolara u poslednjem tromesečju prošle godine, a na nivou čitave godine gubitak je 14 milijardi dolara.

Iz kompanije očekuju da će ove godine gubici biti još veći, ali da će se nastaviti sa ulaganjem u ovu oblast jer je vidljiv veliki potencijal za budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.