Srpska naučnica iz Njujorka: Finale je ogromna čast

Srpsko-američka naučnica Gordana Vunjak-Novaković izjavila je danas da joj je ogromna čast što je ušla u finale za nagradu Evropske agecije za pronalazače, i to zbog novog pristupa koji omogućava da se pacijentima regenerišu kosti, srce i pluća.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Evropski zavod za patente
Foto: Evropski zavod za patente

Srpkinja u finalu evropske nagrade za pronalazače

"Nagrada je za životno delo, i nominovana sam za novi pristup inženjerstvu humanih tkiva koji omogućava da regenerisemo kosti, srce i pluća koristeći matične čelije pacijenta", rekla je Vunjak-Novakovićeva za Tanjug.

Dodala je da joj je neverovatno drago što je u konkurenciji za tu prestižnu nagradu kao srpsko-americki naucnik i inovator.

Evropski zavod za patente objavio je danas da je Vunjak-Novakovićeva jedan od 15 naučnika izabranih u finale Evropske nagrade za pronalazače, i to za inovativni doprinos u biomedicini, koji između ostalog, otvara vrata regenerativnoj medicini. Kandidovana je za "Životno delo", sa još dva nemačka naučnika.

Dobitnici će biti poznati 17. juna.

Rad profesorke Univerziteta Kolumbija u Njjorku, članice SANU i prve Srpkinje i žene koja je postala članica Nacionalne akademije inženjerstva SAD, rešio je kompleksne probleme u vezi sa zamenom oštećenog tkiva.

Trenutno istražuje i da li bi ova tehnologija mogla da oporavi pluća oštećena usled kovid-19, i testira novi tretman zasnovan na inhalacionoj terapiji, gde aktivnu komponentu leka predstavlja molekul koji izlučuju matične ćelije.

Sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini.

Gordana Vunjak-Novaković (73) citirana je više od 53.400 puta, a pokrenula je pronalaženje alternativnog pristupa u laboratorijskom uzgajanju ćelija što je dovelo do revolucionarnog postignuća u kultivaciji tkiva za primenu u regenerativnoj medicini.

Dve decenije bavi se istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 48 idi na stranu