"Anti-Apple zakon" stupio na snagu

Rusija je donela zakon po kom je obavezno da ruski računarski programi i aplikacije budu unapred instalirani na svim telefonima, računarima i drugim uređajima koji se prodaju u toj zemlji, a imaju pristup internetu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2021.

13:28

Foto: Depositphotos/pressmaster

Prateći zakon, svi uređaji moraće od danas da budu "opremljeni" na takav način, bilo da su proizvedeni u Rusiji, ili stižu iz uvoza.

Još krajem 2019. godine je Putin potpisao ovaj zakon, a zvanični razlog je promovisanje ruskih IT kompanija, odnosno želja da im država da "vetar u leđa" protiv strane konkurencije u zemlji.

Naravno, Putinovi kritičari smatraju da je ipak u pitanju nešto drugo - njegova želja da uspostavi kontrolu nad digitalnim prostorom.

Unapred instalirane usluge pripadaju dvema velikim ruskim internet kompanijama, a to su Yandex i Mail.ru. Od društvenih mreža, tu su "ruski Facebook" pod imenom Odnoklasnjiki, kao i Vkontakte, a na spisku se nalaze i programi kompanije Kaspersky.

Mnogi u Rusiji ovo zovu "Anti-Apple zakon", baš zbog toga što je "jabuka" uvek odbijala da na svojim uređajima unapred instalira apliakcije koje nisu iz te kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: