Čovek budućnosti: Napravio revoluciju sa letačkim odelom VIDEO

Jednom kad se wingsuit skakači otisnu prema tlu, njihov smer kretanja je isključivo prema dole. Tako je bilo bar bilo do sada.

Izvor: B92
Podeli

Austrijski wingsuit letač Peter Salcman sa tim istim odelom uspeo i da poleti.

Salcman je, u nastojanju da taj ekstremni sport digne na novi nivo, zamislio kao idući korak mogućnost slobodnog leta u svim smerovima. Uz pomoć BMW-a je osmislio i napravio dodatak za odelo koji omoguće skakaču da se vine u visine, prenosi Zimo.

S obzirom na to da je pogon impelera (rotora koji je osmislio) električan, to omogućava da se dvomotorni sistem pričvrsti vrlo blizu tela letača, tačnije na stomak. Takođe, nije toliko bučan ili prljav kao što bi to bio klasični sistem na fosilna goriva.

Za razvoj dvostrukih impelera obima 12,5 centimetara, a koji se nalaze u kućištu od karbonskih vlakana i aluminijuma, bile su potrebne tri godine. Svaki od impelera vrti se na 25.000 okretaja u minuti i ima snagu od 15 kilovata.

Pokreće ih litijumska baterija napona 50 volti, a čitav pogonski sistem težak je oko 12 kilograma.

Za svoj prvi let Salcman je prvobitno odabrao tri velika solitera u Južnoj Koreji, koja je želeo da preleti u manevru naglog uspona. Zbog pandemije, ti su mu planovi propali.

Ipak, u rodnoj je Austriji pronašao prirodnu zamenu - planinski lanac koji se zove "Tri brata".

U video-snimku na početku vesti imate priliku da vidite prvu epizodu Salcmanovog leta preko Tri brata, a u video-snimku ispod, i drugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 51 idi na stranu