Apsolutno sve što znamo o iOS 14: Od korisnih funkcija do ključeva za automobil

Apple je nedavno predstavio najnoviju verziju svog operatvnog sistema - iOS 14.

Izvor: Tportal
Podeli
Foto: GettyImages/Spencer Platt/Staff
Foto: GettyImages/Spencer Platt/Staff

Softver bi trebalo da izađe ove jeseni i da predstavlja jednu od najvećih nadogradnji iOS-a do danas. Vlasnici iPhone uređaja dobiće izmenjen Home ekran, velik broj novih funkcija, nadograđene aplikacije, poboljšanu Siri i brojne druge novitete koje olakšavaju korišćenje.

Novi Home

Za početak, iOS 14 donosi novi Home, a on prvi put podržava widget-e. Možete ih povući iz prikaza Today direktno u "Home", ili se mogu prikazivati u različitim veličinama.

Drugi dodatak je vrlo korisni Smart Stack, uz koji iPhone uređaj može da koristi veštačku inteligenciju da aktivira određeni widget u određeno vreme, na određenoj lokaciji ili tokom određene aktivnosti. Svaka stranica ekrana Home može prikazati widget-e prilagođene radu, putovanjima, sportu ili drugim aktivnostima.

Sekcija Today, koja će služiti kao mesto za widget-e, takođe je dobila redizajn, a pridružuje joj se i galerija widgeta u kojoj je moguće birati ih iz aplikacija i podesiti ih po volji i potrebama.

Sve zauzima manje mesta

Potez prsta do samog kraja stranica s aplikacijama otvara App Library, odeljak koji prikazuje sve aplikacije na jednom mestu. Aplikacije su organizovane u sistem mapa, poput "Suggestions" i "Apple Arcade", gde su aplikacije grupisane.

Nova preuzimanja mogu se dodati na glavni ekran ili držati u App Library, kako biste ekran Home održali što čistijim.

Novi dizajn štedi na prostoru ekrana i omogućava prikaz poziva koji ovog puta ne zauzima ceo ekran. Pozivi, uključujući FaceTime i VoIP, prikazaće se u maloj traci na ekranu, dok će aktiviranje Siri prikazati malu animiranu ikonu na samom dnu ekrana.

Novi mod Picture in Picture korisnicima će omogućiti gledanje videa ili FaceTime razgovora dok koriste druge aplikacije, smestivši FaceTime ili video u prozorčić u uglu ekrana.

Što se Siri tiče, ona će u novom iOS-u 14 biti još pametnija, pa će moći da odgovori na širi raspon pitanja. Moći će i da šalje zvučne poruke, dok će diktiranje tastature raditi na samom uređaju, pruživši dodatan nivo privatnosti poruka.

Dalje, iOS 14 dobija i aplikaciju Clips, koja omogućava korišćenje funkcija neke aplikacije bez pokretanja ili preuzimanja. App Clips radi kroz App Clip kodove, QR kodove ili NFC i može da se prosledi putem iMessage ili Safarija.

Messages, Maps, Weather...

Kad smo već kod poruka, nova verzija oomogućava označavanje bitnog razgovora, tako da ostane na samom vrhu liste. Što se grupnih razgovora tiče, Apple je dodao @mention, funkciju koja omogućava utišavanje razgovora i šalje obaveštenje samo ako se spominje nečije ime.

Apple takođe obećava puno preciznije prepoznavanje lica pomoću poboljšanog algoritma i kompleksnijeg sustava mišića. Aplikacija Health ovog puta može da prati spavanje putem Apple Watch-a, a može i da nauči korisnike šta znači bučno okruženje i koliko ono utiče na zdravlje.

Aplikacija za prognozu vremena Weather podsetiće vas kada stiže elementarna nepogoda, a moći će i da prikaže prognozu za padavine za svaki minut u narednih sat vremena.

Apple Maps će uvesti poboljšano planiranje ruta za bicikliste, uzevši u obzir uzvišenje, nagib puta i prisutnost stepenica. Ako ste vlasnik električnog vozila, aplikacija će mapirati put prema prisutnosti mesta za punjenje sa odgovarajućim priključkom.

Pridružuje im se i ručno birani vodič kroz gradove koji nudi različita zanimljiva mesta, nove restorane i atrakcije.

Digitalni ključ za automobile

Digitalni ključevi za automobile korisnicima će omogućiti otključavanje vozila pomoću iPhone uređaja ili Apple Watch-a.

Sledeće godine će im, uz pomoć U1 čipa, ključevi automobila omogućiti da otključaju auto bez vađenja telefona iz torbe ili džepa. Ključevi automobila moći će da se dele putem Messages-a i da se gase putem iCloud-a ako se iPhone nekim slučajem izgubi.

CarPlay će uvesti raznobojne pozadine, ali i podržavaće novu aplikaciju za parkiranje, pumpe i brzu porudžbinu hrane.

Translate, Safari, Air Pods...

Apple nudi i Translate, novu aplikaciju koja pruža mogućnost prevođenja teksta i zvuka sa 11 jezika. Aplikacija može da radi bez povezivanja na internet i može prevoditi razgovore u pravom vremenu. Trenutno podržani jezici su arapski, kineski, engleski, francuski, nemački, italijanski, japanski, korejski, portugalski, ruski i španski.

Nadograđena zaštita privatnosti može da blokira aplikacije pre nego što krenu da "razgledaju" po lokalnoj mreži, a tu su i nove opcije za ograničavanje pristupa određenim fotografijama ili korišćenje lokacijskih funkcija.

Sve aplikacije će morati od korisnika da traže dozvolu pre nego što počnu da ga prate putem internet-stranica. Safari će, takođe, upozoravati ako neka njihova lozinka bude ukradena i iskorišćena za pokušaj pristupa nekoj stranici.

Slušalice AirPods automatski će se prebacivati između Apple uređaja, dok će AirPods Pro imati novi sistem praćenja buke i ambijenta, kojim će pokušati da poprave kvalitet reprodukcije zvuka, što će se mijenjati zavisno od položaja glave.

Kompatibilnost

Konačno, iOS 14 će biti kompatibilan sa svim uređajima koji su stigli nakon iPhone 6. Registracija za beta testiranje ograničena je samo na razvojne timove i programere, ali Apple tvrdi da će javna beta verzija krenuti ovog jula.

strana 1 od 39 idi na stranu