Kamera koja pravi bilion slika u sekundi: Fotografiše i providne objekte

Nova kamera sposobna je da napravi bilion slika u sekundi, kao i da fotografiše providne predmete.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2020.

14:49

Kamera koja pravi bilion slika u sekundi: Fotografiše i providne objekte
Foto: Depositphotos, ktsdesign

Lihong Vang sa Kalifornijskog tehnološkog instituta već je napravio najbržu kameru na svetu. Ovaj uređaj je mogao da napravi deset biliona slika u sekundi.

Iako to zvuči neverovatno impresivno, što i jeste, ta kamera je ipak imala ograničenja.

Sada je Vang izumeo novu kameru koja ima sporiju brzinu (jedan bilion slika u sekundi), ali može da napravi fotografije providnih objekata. Ova nova kamera kombinuje tehnologiju prve, sa starijom tehnologijom koja se naziva fazno-kontrastna mikroskopija.

Fazno-kontrastna mikroskopija je prilično stara, tačnije ima više od 100 godina kako je prvi put upotrebljena. Kreirao ju je holandski fizičar Fric Zernike da posmatra providne materijale, piše Tweak Town.

Radi tako što se posmatraju svetlosni talasi koji usporavaju dok ulaze u različite materijale.

"Ako imamo mrežu neurona, možda ćemo videti njihovu komunikaciju u realnom vremenu. Ono što smo uradili je da prilagodimo standardnu fazno-kontrastnu mikroskopiju tako da omogućava veoma brzo snimanje, što nam omogućava da vidimo ultra brze pojave u providnim materijalima", rekao je Vang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: