"Političari su nezainteresovani za problem krađe podataka" VIDEO

Sajberšpijunaža i hakerski napadi postali su svakodnevica, a slučaj krađe osetljivih podataka ovih dana potresa Nemačku.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2019.

13:00

Thinkstock / Ilustracija

Tamo je uhapšen dvadesetogodišnjak koji je mesec dana na Tviteru objavio privatne informacije skoro hiljadu političara i poznatih ličnosti, uključujući kancelarku Angelu Merkel i poslanike svih partija u Bundestagu osim ultradesničarske Alternative za Nemačku.

Na pitanje zašto su političari postali laka meta hakera i kako se zloupotrebljavaju lični podaci, u emisiji Jutro Prve televizije odgovarao je IT stručnjak Andrej Petrovski, direktor "Share Certa".

Nemačke vlasti su žustro reagovale zato što je tu reč bila o političarima. A da li bi se isto postupilo da su u pitanju bili lični podaci građana?

"Trebalo bi da bude tako. Međutim, to što se niko mesec dana nije bavio time je najveći problem u celoj situaciji", smatra Petrovski.

Dečak od 20 godina, koji nema formalno obrazovanje iz IT oblasti, prikupio je podatke koji su se uglavnom nalazili javno na internetu, jer ih je neko ranije već ostavljao. A deo tih podataka, kao što su adrese, brojevi telefona, imejl adrese, je strogo privatne prirode. On je to objavljivao tokom nekog vremena i bio je ignorisan, a pritom nije iznosio nikakve zahteve da bi prestao to da radi.

"Slučaj je dobio taj 'hajp' kada su mediji krenuli da objavljuju o tome. To nam govori koliko su političari nezainteresovani za ove teme dok to ne dođe u 'mejnstrim', odnosno dok javnost ne počne reaguje na ove stvari", smatra Petrovski.

Komentarišući reklamu za hakerski alat, namenjen krađi podataka i rudarenju kriptovaluta, objavljenu na Twitteru, Petrovski kaže da takve stvari nisu legalne na internetu.

"Bilo koji neovlašćeni pristup zaštićenom računarskom sistemu je krivično delo i u Srbiji i u celom svetu. Regulisano je zakonom i za to postoji propisana kazna", navodi on.

Kako razlikujemo legalno od nelegalnog na internetu? Koliko su bezbedne savremene komunikacije? Kakav bi trebalo da bude režim zaštite ličnih podataka? I šta bi iz afere koja se dogodila u Nemačkoj moglo da poistekne? Saznajte u snimku iz emisije Jutro Prve televizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: