Huawei, 3D panda i londonski "dodir leđa o leđa"

Šta biste rekli da na ekranu svog mobilnog telefona, tableta ili desktop računara vidite video snimak u kome se ozbiljan poslovan čovek, poznati direktor multinacionalne korporacije igra sa velikim plišanim pandom?

Tehnopolis

Izvor: Miloš B. Jovanoviæ

Petak, 26.10.2018.

12:00

Huawei, 3D panda i londonski
Printscreen YouTube/Huawei Mobile

Piše: Miloš B. Jovanović

Ukolio ne biste znali o kome je reč, verovatno ništa. Ili biste se, možda, samo nasmejali. A možda bi se nešto promenilo kada bi se uvodnoj konstataciji dodalo da je pomenuta korporacija, jedan od vodećih svetskih giganata u svetu informacionih tehnologija i mobilne telefonije, prisutna u 170 od 195 država sveta, a da svoje proizvode razvija u 21, kao i da zapošljava 180.000 ljudi.

A čovek sa početka priče je upravo to uradio. Pred salom punom stučnjaka, novinara, biznismena i drugih zvanica, Ričard Ju, direktor Huaweija za mobilne uređaje, na nedavnoj prezentaciji najnovijeg telefona te kineske kompanije time je demonstrirao jednu od naprednih funkcija modela Mate 20 Pro.

Ovaj napredni uređaj ima mogućnost 3D skeniranja objekata (3D Deep Sensing, odnosno 3D Object Modeling), pomoću koje se bilo koji trodimenzionalni objekat iz analognog sveta može skenirati i "ubaciti" u digitalni svet. Skeniranim objektom je potom moguće manipulisati na različite načine, shodno željama i potrebama, kao i odabranim predefinisanim opcijama koje uređaj za tu namenu nudi.

Moguće ga je dodavati na fotografije i u video zavise, postavljajući ga u različite odnose sa ostalim osobama, objektima i okuženjem koji se nađu ispred objektiva trostruke Leica kamere.

Kako sve to izgleda u praksi možete pogledati u snimku sa predstavljanja Huaweija Mate 20 Pro, održanog u Londonu 16. oktobra (demonstracija 3D Deep Sensing-a traje od 40:20 do 45:40 minuta). Naravno, mnogi će odmah pomisliti da je ovo samo još jedna u nizu generalno bespotrebnih mogućnosti, u rangu onih ušiju i njuški koje mnogi često dodaju na svoje fotografije pre nego što ih postave na Instagram ili Facebook.

Naravno da ovako nešto ima tu neku svoju "društvenomrežnu vrednost", ali ako se ima u vidu da je Huawei Mate 20 Pro veoma napredan flegšip uređaj, čija cena u verziji sa 6GB RAM-a i 128GB interne memorije iznosi ne baš zanemarljivih 1.049 evra, ne deluje toliko verovatno da bi to moglo da bude primarna namena ove opcije.

Međutim, ako se ima u vidu za šta je sve jedan ovakav premijum uređaj, pre svega u domenu kvaliteta fotografija koji je sistem od tri kamere (40MP, 20MP i 8MP) u stanju da isporuči, sposoban, dalo bi se pretpostaviti da bi ovakav način 3D modelinga mogao da nađe svoju primenu u rukama animatora, dizajnera, različitih projektanata i/ili ljudi iz sveta marketinga.

Njima bi ova relativno nova i nadasve zanimljiva opcija, koju malo koji konkurentski proizvođač za sada nudi, mogla lako da posluži za brzu izradu kratkih "preview" prezentacija i pokaznih animacija na osnovu koji bi se kasnije mogle razvijati ozbljnije projektne i demonstracione forme.
Foto: Miloš B. Jovanoviæ/B92
Druga veoma značajna inovativnost Matea 20 Pro, koja je još na samoj prezentaciji ocenjena kao jedno od najupotrebljivijih rešenja novog Huaweija, je ona koja se naslanja na stih domaćeg pevača sa tapijom na Eurosong iz naslova.

Kineski proizvođač je sa svojim novim modelom budućim kupcima nesumnjivo ponudio tehnološko najelegantnije rešenje kada je hronični problem sa nedostatkom ono malo procenata napunjenosti baterije, neophodnih da se nešto završi, u pitanju.

Iako je Ričard Ju ovome posvetio samo tridesetak sekundi, u okviru priče o superbrzom standardnom punjaču od 40W i dodatnom najbržem bežičnom od 15W (video 22:24 - 23:00 min), takozvani "Wireless reverse charge" je na globalnoj premijeri u Londonu privukao ubedljivo najviše pažnje.

Ovo veoma elegantno rešenje omogućava punjenje baterije bilo kog mobilnog uređaja koji podržava bežično punjenje jednostavnim prislanjanjem "leđa o leđa" na Huawei Mate 20 Pro, kada je opcija "Wireless reverse charge" aktivirana. Mate tada postaje pravi "drugar" svakome kome je potrebno onih nekoliko "posto" dok ne stigne kući.
Foto: Miloš B. Jovanoviæ/B92
Napredna rešenja koja je Huawei predstavio sa novim premijum modelima Mate 20 serije, a kojima će u Tehnopolisu biti još reči, nažalost, prate trend najvećih proizvođača pametnih telefona da svaka sledeća generacija takvih uređaja dolazi sa višom cenom od prethodne.

Tako se danas razlika u iznosu koji je potrebno izdvojiti za neki od vrhunskih modela Huaweija ili neki od njegovih neposrednih tržišnih konkurenata više ne meri stotinama već desetinama evra.

Većini, verujemo, za utehu ostaje da bi trend sve bržeg silaska naprednih rešenja u niže klase mobilnih uređaja, Huaweijev "dodir leđa o leđa" uskoro mogao da donese i u neku od "proleterskih" klasa pametnih telefona.
Foto: Miloš B. Jovanoviæ/B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: