Bivši mentor Marku Zakerbergu: Mreža ti je postala toksična

Rodžer Meknami, rani investitor Facebooka iz Silicijumske doline i nekadašnji mentor Marka Zakerberga, prošle nedelje oštro je osudio poznatu mrežu zbog nanošenja štete korisnicima i širenja lažnih vesti.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Foto: YouTube screenshot
Foto: YouTube screenshot

Meknami je prošle nedelje napisao brojne članke objavljene u Vašington mantliju, Vašington postu, i Gardijanu. U svakom od njih optužuje Facebook za namerno ignorisanje "loših uticaja" koji manipulišu platformom.

Meknami ide toliko daleko da smatra da bi Zakerberg trebalo da odgovara pred američkim kongresom kako bi opravdao Facebookovo "odbijanje preuzimanja odgovornosti" za nanošenje štete korisnicima.

On ističe da je dezinformacije vezane za predsedničke izbore označio na Facebooku još u ranoj 2017, ali da ni kompanija ni stranica tada nisu ozbiljno shvatile njegovu zabrinutost.

"Platformu je zloupotrebio veliki broj negativno usmerenih grupa poput ekstremista, ali je vrh Facebooka kategorički odbijao da preuzme odgovornost za to" piše Meknami. "Korisnici Facebooka možda se neće uvek složiti s tim, ali brend kao takav vrlo lako bi mogao da postane toksičan."

Meknami smatra da su "isti alati koji Facebook čine toliko 'zaraznim' i toliko efikasnim za oglašivače" opasni u rukama zlonamernika. Štaviše, uveren je da će scenariji poput onog sa manipulacijom izborima, kao i širenje dezinformacija, postati mnogo učestalija pojava.

"Upravo zahvaljujući automatizaciji, Facebook ne može da spreči štetu. Ona će se ponavljati sve dok društvena stranica ne povuče agresivni potez. Problem nije moguće rešiti unajmljivanjem ljudi koji će se baviti pregledanjem objava. Kompanija mora da promeniti prioritete algoritama, kao i čitav poslovni model", kaže Meknami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu