Stiže Wikipedia koja će vam sama čitati članke

U narednih godinu dana naučnici iz Švedske će primeniti novu opciju na Wikipediji.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli

Otprilike 125 miliona posetilaca najveće i najpoznatije on-line enciklopedije, što je otprilike 25 odsto od ukupnih poseta na mjesečnom nivou, hteli bi da na Wikipediji mogu da slušaju članke umesto da ih čitaju. Naravno, reč je uglavnom o slepim i slabovidnim osobama, a zahvaljujući Kraljevskom institutu tehnologije (KTH) iz Švedske u 2017. godini će stići - glasovna Wikipedia. U početku će se članci moći slušati na tri jezika; švedskom, engleskom i arapskom, ali prema rečima voditelja projekta, profesora Joakima Gustafsona s KTH instituta, sve će biti bazirano na tehnologiji otvorenog koda, pa će se s vremenom, veruje Gustafson, pojavljivati sve više jezika za glasovnu opciju Wikipedije.

"Naš fokus će, naravno, biti na švedskom jeziku, to je temelj projekta i napravićemo podlogu. Nakon toga ćemo primeniti engleski jezik, a u trećoj fazi ćemo postaviti i osnove arapskog", otkrio je profesor Joakim Gustafson. Očekuje se kako će glasovna Wikipedia u početnom obliku zaživeti negde u septembru 2017. nakon čega će svi koji imaju volje, znanja i resursa, moći da krenu s razvojem glasovne opcije na svom jeziku. Iako je WIkipedia trenutno u tekstualnom obliku dostupna na čak 280 svetskih jezika, teško je za očekivati da će u istom broju biti dostupna i sa opcijom čitanja tekstova glasom. Projekat će sufinansirati nekoliko švedskih kompanija, a hoće li se uključiti i tehnološke kompanije iz drugih delova sveta tek ćemo da vidimo...

Vesti

WoT: Istorijski kutak - Staljinova kugla smrti

Povodom prvoaprilske šale Wargaminga tražili smo neke ruske okrugle tenkove iz Drugog svetskog rata, i našli smo zaista najbizarnije vozilo ikada predloženo u ovom dobu. Pa da pogledamo to čudo od ideje Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata – loptaste tenkove.

Vesti četvrtak 31.03. 20:46 Komentara: 102

Nenad Pavlović nakon lečenja dobio stipendiju za studije na ITS-u

Nenad Pavlović (16), mladić koji je snimio video u kome je od Vlade Srbije zatražio lek za retku bolest od koje boluje, pored lečenja, imao je još jednu želju – da svoju strast za računarima razvije studiranjem na Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije, i ITS mu je tu želju ispunio dodelom stipendije.

Vesti četvrtak 31.03. 16:05 Komentara: 9

Orcs Must Die! Unchained ulazi u otvorenu betu

Orcs Must Die! Unchained je otvorio svoja vrata za širu populkaciju igrača koja želi da testira ovu igru. Ovaj treći naslov u seriji popularne tower defense igre, se tokom zatvorene bete dosta promenio zahvaljujući sugestijama i komunikaciji sa testerima. Robot Entertainment je u međuvremenu dodao poveći PvE mod igre pored postojećeg PvPa.

Vesti četvrtak 31.03. 08:39 Komentara: 0

EVE Online: Sprema se najveća bitka svih vremena…ponovo

Prošlo je dve godine od kada je CCP Games zabeležio najveću bitku između igrača u istoriji video igara, u njihovom MMO naslovu EVE Online. Bitka kod B-R5RB je brojala 10.000 učesnika i trajala je dvadeset sati. I to sve zbog neplaćenog računa. Poznavaoci političke mape u ovom svemirskom sandboxu najavljuju da ćemo ove godine verovatno prisustvovati ponovnom obaranju rekorda.

Vesti sreda 30.03. 20:34 Komentara: 17

Najavljen World of Warcraft: Traveler

WarCraft franšiza u svojoj bogatoj istoriji pored brojnih video igara, te filma koji nam uskoro dolazi, ima i veliku kolekciju knjiga, kratkih priča i stripova, koja nam sve skupa omogućava da uronimo u najveće dubine ovog ogromnog univerzuma i do detalja upoznamo njegovu istoriju, heroje, lokacije, kulture, rase i sve ono ostalo što ovu franšizu čini jednom od najpopularnijih fantazijskih svetova.

Vesti sreda 30.03. 18:41 Komentara: 6
strana 1 od 81 idi na stranu