Londonska policija ima softver koji "predviđa" zločine

Članovi bandi za koje postoji najveća šansa za počinjenje krivičnih dela sada mogu biti identifikovani pomoću softvera firme Accenture.

Izvor: klix.ba
Podeli

Softver koji podsjeća na program iz filma "Minority Report" oslanja se na podatke skupljane više od četiri godine, a koje je naručila londonska policija sa ciljem da pokuša da predvidi počinjenje krivičnih dela.

Softver je prošao test koji je trajao 20 nedelja, a kao izvor informacija koristio je statistiku i društvene mreže.

"Program zapravo pokušava da odredi individue na koje bi policija trebalo da obrati pažnju, a kako bi se pomoglo suženom kapacitetu policijskih snaga", objasnio je analitičar Maz Džanovalta, prenosi BBC.

Test je sačinjavao komparaciju četiri godine sakupljanih podataka sa događajima iz godine koja je slijedila. Na taj način policija je pokušala retroaktivno proveriti sposobnost i tačnost programa. Policija ne želi da saopšti detalje testa niti koji su kriterijumi korišćeni pri generisanju zaključaka softvera.

Čelnici grupe Big Brother Watch, kampanje za borbu protiv narušavanja privatnosti, zatražili su da policija otkrije više informacija o svom novom pristupu.

strana 1 od 63 idi na stranu