"Nokia na podlozi koja gori"

Izvršni direktor kompanije Nokia, Stiven Elop, obratio se zaposlenima u svojoj kompaniji saopštenjem vezano za situaciju u kojoj se Nokia nalazi. Kao i obično, nije trebalo puno vremena da to saopštenje izađe u javnost.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 09.02.2011.

13:56

Default images

Govoreći o poziciji kompanije na tržištu danas, Elop je rekao da se Nokia nalazi "na podlozi koja gori", a okružena je inovativnim konkurentima koji se bore za svoj udeo.

Firmu je, prema njegovim rečima, uspeh uređaja na Androidu i iPhonea dočekao nespremnu. "Prvi iPhone je izašao 2007. godine, a mi i dalje nemamo proizvod koji mu se može približiti", rekao je on u pomenutom dokumentu.

"Android se pojavio na sceni pre samo dve godine, a ove nedelje preuzeo je vodeću poziciju u oblasti smartphonea. Neverovatno", rekao je Elop.

Osim smartphonea, Nokia je ugrožena i na drugim poljima. Kineski proizvođači običnih mobilnih telefona sve više je ugrožavaju, smatra Elop.

Udeo Nokije na tržištu pretrpeo je veliki pad prošle godine, sa 40 posto u 2009. na 31 posto u 2010. godini, a kompanija je, svesna gubitaka, u par navrata najavljivala promene.

Stiven Elop, bivši zaposleni u Microsoftu, došao je na čelo Nokije u septembru prošle godine, a nedavno je, prilikom predstavljanja godišnjeg izveštaja rekao - "Ukratko, industrija se promenila, a sada je vreme i da se Nokia brže menja".

Mnogi smatraju da bi ta promena upravo moglo biti partnerstvo sa Microsoftom, ali zvaničnih naznaka za tako nešto još uvek nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: