Hakeri od A1 traže 500.000 dolara – 100.000 profila ugroženo

Hakeri prete A1 u Hrvatskoj da će objaviti podatke ako im ne uplate 500.000 dolara, prenose hrvatski mediji.

Izvor: B92, index.hr

Sreda, 09.02.2022.

21:12

Hakeri od A1 traže 500.000 dolara – 100.000 profila ugroženo
Ilustracija: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock

Regulatorna agencija HAKOM-a potvrdila je u sredu da je Telekom A1 Hrvatska prijavio incident u vidu neovlašćenog pristupa sistemu i pretnje objavljivanjem neovlašćenih podataka, te poručila da je Telekom dužan da obavesti sve korisnike čiji su lični podaci potencijalno kompromitovani.

Oni su u saopštenju ranije u sredu za A1 istakli da će obavestiti sve korisnike koji su time pogođeni, kao i da je uključeno manje od 10 odsto njihovih korisnika, a prikazani podaci su ime i prezime, adresa, OIB i broj telefona, ali ne i podatke o bankovnoj kartici i računu jer nisu dostupni u navedenoj bazi podataka.

HAKOM je, a na zahtev Hine, naveo i da je iz izveštaja A1 Hrvatska vidljivo da je na više službenih mejl adresa telekom primio mejl od nepoznatog pošiljaoca u kojem se navodi da je A1 Hrvatska d.o.o. bila žrtva hakerskog napada i tvrdi da je u posedu određene baze svojih korisnika (oko 10 odsto).

"A1 navodi i da je preliminarnom analizom podataka na linkovima utvrđeno da postoji oko 100.000 korisničkih profila sa sledećim korisničkim podacima - ime i prezime, adresa, OIB, MSISDN, tarifna opcija", ističu iz HAKOM-a, dodajući da je A1 dostavio krivičnu prijavu Policijskoj upravi zagrebačkoj i obavestio Agenciju za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

Napominju i da A1 Hrvatska ima obavezu da obavesti sve korisnike čiji su podaci kompromitovani, ali i da ne mora da obavesti korisnike samo ako su primenjene tehnološke mere zaštite koje neovlašćenom licu moraju učiniti nerazumljivim lične podatke.

A1 je rekao da se pridržavaju najviših bezbednosnih standarda i zaštite podataka i da će nastaviti da dodatno ulažu u unapređenje bezbednosnog okruženja.

Drugi hrvatski mediji, tačnije "Index.hr", navodi da haker traži od A1 da mu isplate 500.000 dolara u digitalnoj valuti, kako ne bi objavio podatke. Indexu je nezvanično potvrđeno da je haker provalio u podatke A1 i zauzvrat ucenjivao kompaniju.

Tražio je novac u kriptovalutama, navodno vredan oko 500.000 dolara. Takođe saznajemo da je policija ovaj slučaj shvatila izuzetno ozbiljno, ne samo zato što je reč o ucenama u kojima se pribavljaju značajna finansijska sredstva, već i zato što se radi o velikoj količini ličnih podataka. Oni strahuju da bi ukradeni podaci mogli da budu iskorišćeni za krađu identiteta.

Inače, o svemu je danas medije putem elektronske pošte obavestila osoba koja se predstavila kao haker koji je provalio u sistem A1.

U tom mejlu je tvrdio da je hakovao celu bazu podataka korisnika A1 i da je deo te liste poslao A1 kao dokaz. Takođe je priložio spisak ili deo liste u mejlu medijima.

On je naveo da je tražio kriptovalute od A1, 150 eterijuma u ​​vrednosti od oko 500.000 američkih dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: