Programirajte jednu od najpoznatijih igara svih vremena / VIDEO

Pre 45 godina predstavljen je Pong, jedna od najpopularnijih arkadnih igara svih vremena.

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2017.

09:00

Programirajte jednu od najpoznatijih igara svih vremena / VIDEO
Foto: Gettyimages

Igra za dvoje igrača, sa izuzetno jednostavnom 2D grafikom, uspela je nakon lansiranja 1972. godine za kratko vreme da osvoji srca miliona igrača širom sveta.

Koncept igre bio je zasnovan na stonom tenisu, pri čemu su dve bele pravougaone pločice na crnoj pozadini predstavljale rekete, a beli kvadratić loptu. Cilj igre bio je odbaciti lopticu u prostor iza protivničkog reketa.

Nakon arkadne verzije Ponga, pojavila se i kućna verzija igre, a njihov nastanak utabao je put razvoju gejming industrije.

Povodom 45 godina objavljivanja Ponga predstavljamo nekoliko zanimljivosti u vezi sa ovom igrom:

1. Pre nego što su osnovali kompaniju Atari, Nolan Bušnel i Ted Dabni stvorili su igru Computer Space 1971. godine. Reč je o prvoj igri koja se ikada našla u komercijalnoj prodaji.

2. Bušnel je na ideju o Pongu došao nakon što je video elektronsku verziju ping-pong igre koja se igrala na uređaju Magnavox Odyssey, prvoj komercijalnoj kućnoj konzoli suparničke kompanije Magnavox.

3. Pre nego što je Atari objavio Pong, Bušnel je potpisao prvi ugovor sa korporacjom Bally Manufacturing u vezi sa razvojem igre zasnovane na vožnji automobila.

4. Autor Ponga Alan Alkorn, stručnjak iz oblasti elektroinženjerstva i kompjuterskih nauka, prethodno je sarađivao sa vlasnicima kompanije Atari na brojnim inovacijama u oblasti video reprodukcije.

5. Alkorn pre Ponga nije imao iskustva u razvoju video-igara. Bušnel mu je zapravo dao zadatak da osmisli Pong kao deo trening programa za zaposlene.

6. Uređaj na kojem je pokrenut prototip Ponga sastojao se od crno-belog televizora, smeštenog na drvenoj komodi širine 1.2 metara, u kojoj su se nalazili kablovi. Sa strane se nalazio mehanizam za ubacivanje novčića, preuzet iz jedne perionice veša, koji je bio smešten u kartonskoj kutiji za mleko.

7. Uređaj je u avgustu 1972. odnesen u jedan lokalni bar, gde je bio postavljen za igranje. Igra je toliko oduševila posetioce bara, da su mnogi dolazili samo da igraju Pong.

8. Nekoliko dana nakon postavljanja igre pojavili su se i prvi tehnički problemi. Alkorn je, naime, tokom pregleda mašine shvatio da je mehanizam prepun novčića.

9. Bušnel je teškom mukom došao do finansija za umnožavanje i distribuciju igre jer je Pong bio smatran varijacijom flipera koji je u to vreme bio povezivan sa mafijom i svetom kriminala.

10. Prvi Pong uređaji proizvođeni su vrlo sporo: samo 10 mašina na dan, od kojih mnoge nisu 'preživele' testiranje. Atari je vremenom usavršio proces proizvodnje i počeo da pravi mnogo veći broj mašina. Do 1973. godine, kompanija je primila 2.500 porudžbina, a do kraja 1974. prodato je 8.000 uređaja.

Ukoliko imate iskustva sa programiranjem u Javi, u okviru zanimljivog tutorijala na YouTube kanalu The Coding Train možete videti kako se pravi Pong.

Potpuni početnici mogu učiti kodiranje na besplatnim sajtovima poput Codecademy, SoloLearn i freeCodeCamp, a tu je i obilje literarure u okviru edicija "For Dummies" i "Head First".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: