"Kasperski" u SAD od sada možete korsititi samo "neozbiljno"

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa naložila je vladinim agencijama u toj zemlji da uklone proizvode „Laboratorije Kasperski“ iz svojih informacionih sistema navodeći da je zabrinuta da je ta kompanija za sajber bezbednost, čije je sedište u Moskvi, podložna uticaju Kremlja.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2017.

12:01

foto: thinkstock

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD izdalo je u sredu direktivu agencijama u kojoj im je naredilo da identifikuju proizvode „Kasperskog“ u svojim informacionim sistemima u roku od 30 dana, naprave planove za uklanjanje i prekid upotrebe proizvoda u roku od 60 dana, a da u roku od 90 dana počnu i da realizuju te planove za odustajanje od upotrebe tih proizvoda, prenosi Rojters.

„Zabrinuti smo zbog veza između određenih zvaničnika 'Kasperskog' i ruske obaveštajne i drugih vladinih agencija, kao i zbog normi prema ruskom zakonu koje omogućavaju ruskim obaveštajnim agencijama da traže ili prinudno iznude pomoć od 'Kasperskog' i da presreću komunikacije koje protiču kroz ruske mreže“, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Britanska agencija navodi da iz „Kasperskog“ nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Ta kompanija je u više navrata negirala da ima veze sa bilo kojom vladom i da ne bi pomogla vladi u sajber špijunaži, piše "RTS".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: