Još jedan digitalni asistent odlazi u istoriju - Siri, Alexa i Bixby slave

Za one koji nisu upoznati sa Cortanom, radi se o Microsoftovoj verziji Siri ili Alexa, ličnom asistentu zasnovanom na veštačkoj inteligenciji, koji može da odgovori na pitanja i izvršava male zadatke. Istoimena mobilna aplikacija prvobitno je pokrenuta u novembru 2018. godine, ali očigledno nikada nije stekla dovoljno veliku bazu korisnika u svom kratkom životnom veku da bi je Microsoft smatrao vrednom održavanja.

Izvor: MacRumors
Podeli
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Kao što je objašnjeno na stranici za podršku kompanije Microsoft, od, 31. marta, mobilna aplikacija više nije podržana, a podsetnici i liste više nisu dostupni, iako i dalje može da im se pristupi preko aplikacije u operativnom sistemu Windows. Takođe, Cortana podsetnici, liste i zadaci automatski se sinhronizuju sa aplikacijom Microsoft To Do, koja je dostupna kao besplatna za preuzimanje na iOS-u i Android-u.

Gašnje Cortane kao deo usmeravanje na nove usluge poput Microsoft 365

Planirano gašenje aplikacija najavljeno je u julu 2020. godine, kada je Microsoft rekao da će se prebaciti ka "transformacionom iskustvu digitalnog asistenta na bazi veštačke inteligencije" u svojim Microsoft 365 aplikacijama, što će podrazumevati preusmeravanje "područja inovacija i razvoja" Microsoft-a.

Od tada, kompanija je poboljšala integraciju Cortane u Microsoft 365, poput uvođenja personalizovanih, aktivnih sažetaka u Outlook za Exchange korisnike i dodavanje Cortane u mobilnu aplikaciju Teams da bi radila stvari poput upravljanja kalendarima, e-poštom i pridruživanja sastancima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu