U mega popularnoj video-igri zabranjene reči "Putin", "Staljin" i druge

Cenzura je ustaljena u video-igrama za kinesko tržište, a nije zaobišla ni Genshin Impact, igru studija miHoYo koja je ekstremno popularna na zapadu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2020.

11:41

U mega popularnoj video-igri zabranjene reči
Foto: depositphotos/Gorodenkoff

Pošto je miHoYo developer sa sedištem u Kini, prema zakonima te države video-igra ne sme posedovati sadržaj koji preti nacionalnom jedinstvu Kine. Samim tim, sporne reči kao što su Tajvan i Hong Kong su zabranjene, a igrači su naknadno otkrili da se Putin, Hitler, Staljin i još neke osobe takođe ne smeju spominjati.

Dosta reči je takođe zabranjeno, a među njima verovatno i "protest". Kritike dolaze sa svih strana zbog ovoga, ali jedno bi trebalo da imamo na umu: da nije poštovala ove zabrane, video-igra jednostavno ne bi ugledala svetlost dana.

Isti slučaj je i za developere izvan Kine. Njihove video-igre moraju proći strogi proces kontrole i niz izmena kako bi uopšte stigle do kineskih igrača, pa tako praktično postoje dve verzije, prenosi play.co.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: