Telenor: Uvođenje 4G mreže zavisi od propisa

Od ovog leta, Telenor HSPA+ mreža dostupna je za 71 posto stanovništva Srbije, a za 4G mrežu čeka se na regulatorna tela.

Podeli

Kompanija Telenor najavila je u junu unapređenje svoje infrastrukture, a krajem jula taj projekat je i završen.

Unapređenje Pametne mreže podrazumevalo je da bazne stanice koji su podržavale 3G, sada podržavaju HSPA+, odnosno u teoriji do 42Mbps.
Realne brzine protoka su od 10 do 20 Mbps, a Telenor je korisnicima ponudio modem koji može da iskoristi potencijal obnovljene mreže.

To smo i potvrdili testirajući pomenuti modem pre i nakon potpunog unapređenja mreže na nekoliko lokacija u Beogradu (brzine koje je izmerio speedtest.net možete videti na slici priloženoj ispod).

Zatražili smo zvaničnu informaciju o tome koji je procenat pokrivenosti HSPA+ mrežom, a iz kompanije Telenor su nam rekli da njihova 3G mreža sa implementiranom HSPA+ 42 Mbps tehnologijom u Srbiji pokriva oko 71% stanovništva, uz napomenu da postoji trend stabilnog rasta pokrivenosti i u narednim mesecima.

Što se korisnika koji internetu pristupaju preko starijih modela modema manjih brzina tiče, iz Telenora kažu da i oni imaju prednosti od unapređenja mreže i to na dva načina.

Duplo veći kapacitet internet saobraćaja znači da će na istoj lokaciji u istom trenutku moći da surfuje veći broj različitih Telenor internet korisnika, bez smanjivanja kvaliteta signala i brzine, kažu iz ove kompanije, i dodaju da će manjem zagušenje internet saobraćaja omogućiti bolje korisničko iskustvo prilikom surfovanja.

"Ovo znači da će manje dolaziti do prekida u internet signalu ili čekanja na učitavanje internet stranica; npr. ukoliko korisnik razgovara preko Skypea, manje će dolaziti do prekida veze ili loše konekcije", rečeno nam je iz ove kompanije.

Nakon HSPA+, uvođenje 4G mreže je sledeći korak, a iz Telenora nam je rečeno da njeno uvođenje pre svega zavisi od regulatornih tela.

"Uvođenje 4G tehnologije u Srbiju zavisi pre svega od regulatornog tela i propisa, a što se tiče Telenora, mi smo spremni da pustimo ovu tehnologiju u rad čim se za to stvore regulatorni uslovi jer smo sva inicijalna testiranja završili.

Neophodna je dodatna regulacija frekvencijskog plana koja će omogućiti i komercijalnu upotrebu 4G tehnologije u Republici Srbiji. Regulator i nadležno ministarstvo trenutno rade na rešavanju ovog pitanja, pa se očekuje da ćemo u skorijoj budućnosti, kada se sprovedu sve neophodne procedure, omogućiti našim korisnicima sve prednosti koje pruža 4G mreža."

Vesti

Francuski Archos predstavio svoja tri smartfona

Francuski proizvodjač Archos (Aršo) predstavio je tri nova smartfona - 50 Diamond S i 50e Helium, dva modela koji funkcionišu pod Google-ovim operativnim sistemom Android 5.1 Lollipop, kao i 50 Cesium koji funkcioniše pod Microsoft-ovim operativnim sistemom Windows 10 Mobile.

Aktuelno četvrtak 27.08. 10:35 Komentara: 12

iOS Akademija upisuje treću generaciju

Poznato je da je razvoj aplikacija za iOS uređaje jedan od najunosnijih poslova u programerskoj struci, a na osnovu iskustva organizatora iOS Akademije sve više programera prelazi sa pravljenja Internet sajtova i servisa na razvoj mobilnih aplikacija.

Aktuelno ponedeljak 27.07. 08:30 Komentara: 7
strana 1 od 164 idi na stranu