VB: Apple optužen za izbegavanje poreza

Prema pisanju britanskog dnevnog lista Daily Mail, Apple izbegava da plati punu sumu za porez u Velikoj Britaniji koju duguje za poslednju fiskalnu godinu.

Podeli

U članku piše da je Apple zaradio 6 milijardi funti (oko 9,5 milijardni dolara) ali da je platio samo 10 miliona (oko 16 miliona dolara) za porez - što je daleko ispod standarda u VB.

Prema dokumentima za 2010. iz Appleovih maloprodajnih objekata do kojih je list došao, ispostavlja se da je kompanija platila manje za porez te godine nego što je standardno za tu vrstu biznisa u VB.

Pomenuti dokumenti pokazuju da je Apple platio 3,79 miliona funti (6 miliona dolara) za prihod u maloprodaji od 500 miliona funti (800 miliona dolara).

„Stručnjaci kažu da je ukupna prodaja Appleovih proizvoda u VB mnogo veća od prikazane i procenjuju da ona iznosi oko 10 odsto od svetske zarade - 63 milijarde funti (blizu 100 milijardi dolara) na godišnjem nivou”.

Daily Mail takođe navodi da Apple „vrda” u plaćanju poreza u SAD. Navodno, Apple je platio porez od 25,3 odsto, iako je po zakonu dužan da plati 35 odsto. Kompanija je to obrazložila činjenicom da ima „neraspodeljene prihode iz inostranstva” koje planira da drži „na neodređeno vreme”.

Članak je objavljen u trenutku kad je vrednost Applea prešla cifru od 600 milijardi dolara, što je novi rekord za kompaniju.

Apple nije jedina IT kompanija koja je na meti kritika zbog izbegavanja britanskih poreza; u tom konktekstu pominju se još Google i Amazon.

Aktuelno

Zašto je tehnologija dobra za vaše zdravlje

Kad je Barbara Pivarnak prošle godine imala transplataciju koštane srži, suočila se sa dugim oporavkom. Mnogo nedelja bila je - kako sama kaže - „kao izraslina na krevetu”. Međutim, čim je uspela da sedi, stavili su je na „Wii-hab” (Wii-habilitaciju).

Aktuelno ponedeljak 30.04. 16:10 Komentara: 2

Ove nedelje u IT svetu

Već početkom ove nedelje saznali smo koliko je najveća društvena mreža zaradila u proteklom kvartalu, a nešto pre toga i da će značajnu sumu novca potrošiti na patente koje otkupljuje od Microsofta.

Aktuelno nedelja 29.04. 09:47 Komentara: 2
strana 1 od 17 idi na stranu