Predstavljeni Galaxy Nexus i Android 4.0

U sitne sate po domaćem vremenu, Google i Samsung su na zajednički organizovanom događaju u Hong Kongu predstavili Galaxy Nexus i Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

07:13

Default images

Razvojni timovi Googlea i Samsunga radili su zajedno na novom Nexusu, koji predstavlja sintezu svega što je danas i prikazano. Brzina, ekran, dizajn i softver, prema rečima ljudi iz obe kompanije, simbolizuju ključna dostignuća paketa koji čine Samsung Galaxy Nexus i Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Detalji o samom uređaju koji su počeli intenzivno da se pojavljuju u danu pred predstavljanje mahom su se ispostavili tačnim: Galaxy Nexus pokreće dvojezgarni procesor na 1,2GHz uz 1GB RAM-a, sa varijantama od 16 ili 32 GB internog storagea. Ekran, koji je po Samsungovim podacima najvažniji kriterijum pri odabiru telefona za 80% kupaca, takođe se poklapa sa predviđanjima i radi se o dijagonali od 4,65 inča i rezoluciji od 720x1280 piksela (HD) koja je ujedno i podrazumevana za Android 4.0. U pitanju je Super AMOLED ekran sa velikom gustinom piksela koja je jako blizu Appleovim Retina ekranima (~316ppi na Nexusu u odnosu na 326 iPhoneovih).

Zakrivljeni dizajn ("Curved Design") kućišta predstavljen sa Nexus S-om je i ovoga puta primenjen uz, kako se moglo čuti, dodatno optimizovanu pozadinsku površinu ("hyper skin back") koja bi trebalo da omogući lakše rukovanje. Fizički tasteri ne postoje, te je kućište manje nego što se to u prvom trenutku može činiti s obzirom na dijagonalu ekrana.

Kamera koja se ugrađuje u Galaxy Nexus je od 5Mpx sa, kako je predstavljeno, nultim kašnjenjem pri pravljenju fotografija ("zero shutter"), što je kasnije i demonstrirano. Od ostale opreme istaknuti su barometar i NFC.

Samsung Galaxy Nexus na tržištu bi trebalo da se pojavi u novembru (SAD, Evropa, Azija), a u zavisnosti od operatera i tržišta prodavaće se LTE ili HSPA+ modeli.

Ice Cream Sandwich

Drugi deo događaja bio je rezervisan isključivo za novu verziju Androida, sada i zvanično označenog kao 4.0 kodnog imena Ice Cream Sandwich.

Prema rečima Matiasa Duartea, direktora za Android korisnički interfejs u Googleu (inače pre Googlea radio za Palm, gde je vodio razvoj interfacea za WebOS), u razvoj Ice Cream Sandwicha ušlo se sa namerom rešavanja problema koje korisnici imaju za ranijim verzijama Androida.
Koncept razvoja korisničkog interfejsa zasnovan je posmatranju ekrana kao strane magazina (časopisa) sa posebnim akcentom na slikama i velikim naslovima. Prema Duarteu, ispraćeni su najnoviji dizajnerski trendovi, uz fokus na fotografije i tipografiju.

Tako je nastao i novi podrazumevani font za Android, Roboto, koje napravljen za HD ekrane visoke rezolucije kao što je ugrađeni u Galaxy Nexus. Pored novog fonta, Ice Cream Sandwich bi trebalo da uvede pokrete (gestures) kao primarni način interakcije sa okruženjem umesto korišćenja tastera, uz poboljšane animacije.

Promene i unapređenja interfejsa vidljive su skoro u svakom delu sistema. Novi Lock ekran je jednostavniji, ali se odmah iz njega može aktivirati kamera na primer, uz dostupnost notifikacija i kada je telefon zaključan. Zahvaljujući njemu bi Android 4.0 uređaji trebalo da prepoznaju lice svog vlasnika otključaju se.

Task menadžer sada je vertikalna lista sa prikazima aktivnih aplikacija, a pomeranjem pojedinačnih ka desnoj ivici ekrana moguće je ugasiti ih. Na isti način se uklanjaju i neželjene notifikacije sa liste, dok je launcher sada podeljen na dva dela, jedan sa aplikacijama, a drugi sa widgetima. Oba se skroluju horizontalno, što predstavlja još jednu ilustraciju nove paradigme kada je interface u pitanju.

Sve Googleove aplikacije koje se dobijaju uz Android su redizajnirane, a zajedničko im je horizontalno kretanje pokretima (flick), te novi element interejsa koji se zove action bar i koji će biti pozicioniran na dnu ekrana.

Kada se govori o aplikacijama valja istaći i nov sistem tabova u browseru (nalik task menadžeru), bolju kontrolu potrošnje podataka (moguće je izolovati aplikacije i podešavati potrošnju na tom nivou), offline pretragu u Gmailu.

Nova aplikacija je People i suštinski na jedno mesto skuplja sve kontakte, vezuje fotografije i naloge na drustvenim mrežma za svaki kontakt. Takvi kontakti se dalje integrišu u sistem, pa je na primer direktno iz Gmaila moguće videti sve naloge osobe kome se pise ili od koga je stigao mejl te je kontaktirati i preko nekog od njih.

Naročitu pažnju u novom Androidu dobio je ceo sistem za snimanje pokretnih i statičnih slika, te pored svih hardverskih sposobnosti kamere, Android sada ima ugrađeni editor fotografija, mogućnost snimanja panoramskih snimaka, uz pojednostavljenu galeriju iz koje se fotografije lakše dele preko društvenih mreža nego ranije. Nova aplikacija je i Android Beam koji omogućava deljenje i interakciju telefona preko NFC-a.

Kompletan pregled novosti koje donosi Ice Cream Sandwich možete pogledati ovde.

Tablet uređaji, te strateški značaj nove verzije Androida izostao je kao tema ovog puta. Od nove verzije se očekuje da spoji dva segmenta Android tržišta (telefoni i tableti) i da postavi jasne principe razvoja aplikacija u budućnosti za sve vrste uređaja.

Bilo kako bilo, Galaxy Nexus se očekuje u Novembru, na spisku je u Evropa, pa ostaje da se nadamo da će Samsung ili neki od domaćih operatera što pre novi guglfon uvrstiti u svoju ponudu.

Ukoliko se pak bavite razvojem ili želite da istražite novi Android pre nego što stignu uređaju, razvojni alati već su dostupni.



Autor: Ivan Jelić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: