Stigao je novi Ubuntu

Jedna od najpopularnijih GNU/Linux distribucija, Ubuntu, od danas je dostupna za preuzimanje u novoj verziji - 11.04 Natty Narwhal.

Podeli

Jedna od najuočljivijih novina svakako je novi korisnički interfejs, Unity, prvenstveno razvijan za netbook verziju ovog operativnog sistema, a koji je sada prilagođen i za desktop.

Osim toga, pomeranje od tradicionalnih interfejsa učinjeno je i sa novim način pretrage aplikacija i fajlova, koji izgleda kao pretraživanje na webu, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Bojan Bogdanović iz lokalne Ubuntu zajednice rekao je da ovo izdanje donosi velike promene. "Pored ustaljene prakse da sa novom verzijom dolaze najnovije verzije programa, kernela i slično, ovoga puta su načinjene velike promene u samom izgledu, ali i funkcionalnosti dekstop okruženja."

"Od ove verzije doneta je odluka da Ubutnu dolazi sa Unity u paru sa AppMenu umesto sa (upravom izašlim) Gnome 3 okruženjem. Vizuelni identitet je dopadljiv, a nadamo se da će i nove funkcionalnosti doprineti lakoći korišćenja Ubuntua", rekao je Bogdanović za Tehnopolis.

On je, od ostalih promena, izdvojio i zamenu nekih podrazumevanih softverskih paketa, pa sada umesto OpenOffice paketa, Ubuntu stiže za libreOfficeom, a umesto Rhythmboxa tu je Banshee.

Ostale karakteristike 11.04 izdanja tiču se bolje povezanosti sa Ubuntu One servisom i novog Software centra, a koje bi trebalo da doprinesu lakšem korišćenju u svakodnevnom radu, rekao je Bogdanović.

Ubuntu Natty Narwhal, koji prema rečima izvršne direktorke Canonicala, kompanije koja stoji iza ovog operativnog sistema, Džen Silber, "pomera granice pružajući moderno i efikasno PC iskustvo" možete besplatno preuzeti sa zvaničnog sajta.

Ukoliko ste novi u Linux svetu i imate nekakve nedoumice iz zvanične lokalne zajednice Ubuntu korisnika Srbije pozivaju vas da im se javite postavite pitanja na forumu ili na IRC kanalu #ubuntu-rs na freenode.net.

Aktuelno

Novosađani pobednici Imagine Cupa

Osmi put po redu u Beogradu je održano finale takmičenja Imagine Cup. Verovatno najatraktivnija kategorija, Dizajn softvera, svoje lokalno finale imala je danas, u prostorijama Rektorata Univerziteta u Beogradu

Aktuelno petak 29.04. 16:52 Komentara: 28

Ukradeni podaci 77 mil. korisnika

Prošle srede PlayStation Network, servis koji korisnici PlayStation konzola koriste za onlajn igranje i kupovinu igara, prestao je sa radom. Tokom protekle nedelje pojavile su se informacije da se radi o upadu u njihov sistem i krađi podataka.

Aktuelno sreda 27.04. 10:25 Komentara: 15

Umro "otac" CD-a Norio Ohga

Bivši predsednik uprave kompanije Sony, Norio Ohga, koji je razvojem kompaktnog diska (CD) uveliko uticao na preobražaj muzičke industrije, umro je u subotu u 81. godini, objavila je njegova kompanija.

Aktuelno ponedeljak 25.04. 08:56 Komentara: 14

Najbolje aplikacije za kraljevsko venčanje

Ljubitelji kraljevskog venčanja sada mogu da prate čitavu gungulu uživo i na svojim smartfonima ili tabletima. Evo 10 najboljih aplikacija, po izboru britanskog "Telegrafa", koje možete preuzeti dok željno iščekujete veliki događaj.

Aktuelno ponedeljak 18.04. 08:14 Komentara: 5

JMBG na e-sunce

Svest o zaštiti počinje sa zaštitom ličnih podataka na Internetu koju će da primenjuje svako ministarstvo, svaka institucija i svaki građanin.

Aktuelno nedelja 17.04. 12:29 Komentara: 13
strana 1 od 6 idi na stranu