Teniska svetinja, Olgin test i intervju s Novakom

Nazivaju ga najatraktivnijim teniskim danom u godini, i to s pravom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2016.

21:45

Teniska svetinja, Olgin test i intervju s Novakom
Getty Images

Na najprestižnijem turniru na svetu istog dana igra se 16 mečeva osmine finala, po osam u muškoj i ženskoj konkurenciji – Manic Monday.

Počelo je sudarom Cibulkove i Radvanjske na Terenu broj tri – odgledao sam prvi i početak drugog seta meča koji se razvio u jedan od najboljih ove godine, kažu kolege. Kontrast u stilovima igre – Poljakinja koja se nadmudruje i Slovakinja koja svaku loptu hvata u penjanju i napada.

Na kraju je Agnješka završila u suzama, Cibulkova je pobedila sa 9:7 u trećem setu, a ako trijumfuje i u četvrtfinalu, moraće da odloži venčanje zakazano za subotu.

“Gosti znaju da sam ovde, pa se neće ljutiti – za mene bi ostvarenje sna bilo da moram da odložim venčanje jer znate šta to znači. A smešno je, prošle nedelje sam se probudila i mislila sam da je već subota – onda sam shvatila: ’Ne, još smo na Vimbldonu, moram da igram meč danas“, kazala je Domi, kako je zovu najbliži.
Getty Images
Nisam zažalio što sam propustio taj meč jer se na Terenu 19 igrao nama mnogo zanimljiviji – Olga Danilović debitovala je na Vimbldonu, i to protiv Monike Kilnarove, teniserke koja je dosta nalik Radvanjskoj, samo za nijansu agresivnija.

“Sad da me pitate kako sam pobedila, pojma nemam, mnogo je pogađala linije, pogotovo na brejk loptama u trećem setu. Ona je u Top 10 igračica na travi, pa sam zadovoljna kako sam igrala, pogotovo za prvo kolo i nervozu koje ono nosi“, rekla nam je Olga.

I zaista se moglo dosta pozitivnog videti u njenoj igri – jedan blagi pad u drugom setu, ali osim toga pravi kontinuitet i borbenost do kraja, čak i u trenucima kada nije bila sigurna u sebe. Recimo, Olga je najbolje poene igrala posle jadanja svojima u loži poput “Šta da radim, breeee?“ ili “Gde da joj igram“.

A naročito veliki plus bio je test psihičke stabilnosti u trećem setu – u dugom šestom gemu propustila je Danilovićeva tri brejk lopte, a u svakoj je bila aktivna u poenu.
Getty Images
“Sada će biti zeznuto“, konstatovali smo Miomir Kecmanović i ja na tribinama. Bilo je upravo suprotno, precizni servisi i forhendi, gem gotov za manje od jednog minuta, a onda ubrzo potom i trijumf.

Time su se završile i muke sudije, jedne sitne žene tankog glasa koja je imala tu nesreću da joj se pokvari mikrofon – morala je da viče kada govori rezultat, ali nije mnogo pomoglo.

Kao i uvek, Olga je došla nasmejana na razgovor s novinarima, kazala je da se lepo oseća na travi uprkos tome što do pre dve nedelje nije nikada igrala na njoj, a s obzirom na česte pogleda ka boksu, pitali smo je šta joj najviše znači – podrška, saveti ili nešto treće?

“Definitivno podrška. Koliko puta ja mamu pogledam u toku meča, ne znam ni sama – dovoljno je da se sretnemo pogledima, da mi ona pokaže stisnutu pesnicu i to je to“.

Olgin meč obeležio je neobičan detalj – Čehinji je na set lopti za Danilovićevu u prvom setu dosuđen fut-folt na drugi servis, pa je time izgubila set. Ona je ostala apsolutno mirna, a kako bi Olga reagovala?

“Jaoj, ne znam šta bih uradila. Otišla bih do klupe, sigurna sam da bih toliko jako držala onu dršku reketa da bi ona pukla. Kako i da se radujem kad joj je to sudio?“
Getty Images
Viktor Troicki i Dušan Lajović umalo da iznenade Nenada Zimonjića i Radeka Štepaneka, servirali su za meč, ali ipak su izgubili.

Međutim, Viktor ima drugi razlog da bude zadovoljan – iako je objavljeno da je kažnjen sa 10.000 dolara zbog incidenta sa sudijom u meču singla sa Ramosom, to je samo delimična istina.

“Uslovna je kazna – razgovarao sam sa supervizorom i u slučaju da u naredna četiri Gren slem turnira ne napravim sličan incident, vratiće mi 7.500. Uzeli su u obzir da sam imao čist ’dosije’, nikada me do sada nisu kažnjavali, pa su me izašli u susret. Eto, 2.500 ću da ih častim“, rekao je uz smeh i dodao ozbiljnije:

“Izvinili su mi se jer su shvatili svoju grešku što su stavili tako neiskusnog sudiju na teren bez čelendža“.

Meč dana trebalo je da igraju Endi Mari i Nik Kirjos – Australijanac je u prethodna četiri meča uzeo samo set, bilo je samo pitanje može li barem nešto ozbiljniji otpor da pruži na travi. Ne može, Endi ga je rutinski dobio, a na isti način je i Federer pobedio Džonsona, samo što su to apsolutno svi i očekivali.
Getty Images
Sada Rodžera čeka Marin Čilić, a sedmostruki šampion lepim rečima počastio je hrvatskog tenisera.

“Trenirali smo zajedno po dolasku ovde – jedan-dva, jedan-dva, servis – bum, forhend – bum, bekhend – bum. Oduvao me je sa terena na US openu (u polufinalu 2014. bilo je 3-0 u setovima), ušlo je sve što je pokušao i znam u šta se upuštam“.

Čiliću je predao Kei Nišikori, koji fizički nikada neće biti na nivou tenisera iz užeg vrha – kad god se čini da će napraviti iskorak, on se povredi, pa je tako bilo i sada.

Umalo da razočaranje postane i Miloš Raonić, ali on je uspeo da preokrene od 0-2 u setovima u meču s Davidom Gofanom.

Džon Mekinro, koji sarađuje s Milošem, gledao je jedan deo meča, onda je morao da ode na svoj drugi posao komentatora, ali to nije smetalo Raoniću, naprotiv. Posebno impresivan bio je način na koji je napravio brejk u petom setu, uz dva bekhend pasinga i izvanredno kretanje. Da li Miloš može da napravi senzaciju? Videćemo.

Manic Monday ispunio je očekivanja, verujem da ste i vi uživali kraj TV-a, a ja vas ostavljam uz crtice i nadu da ću pronaći strim koji Britanci nisu blokirali kako bih gledao košarku.

Crtice iz Londona

Getty Images
- Nik Kirjos kaže da je Endi Mari dostupniji od Federera i Đokovića. Evo kako je on to opisao: “Kada Endi uđe, vidimo se, pogledamo se međusobno, ne možemo da prestanemo da se gledamo koji trenutak. Kada vidim Rodžera, svi samo gledaju Rodžera, on ima auru oko sebe, mislim da je najveći igrač svih vremena. Tako da ja samo gledam njega. Isto je sa Novakom“.

- Sem Kveri pošteno je uživao u pobedi karijere nad Novakom Đokovićem. “Neću da vas lažem, gledao sam po nekoliko puta svaki mogući detalj s meča koji sam pronašao – đavolski sam uživao“, rekao je Amerikanac i dodao: “Mama i tata su čak pomerili let nazad za SAD da bi pogledali kraj meča sa Novakom“. Sada je Amerikanac dobio i Maija za prvo Gren slem četvrtfinale u karijeri.

- Igrom slučaja često naletim na Simonu Halep i ta devojka skoro uvek je nasmejana, iako je na terenu izuzetno ozbiljna. Judžini Bušar takođe je bila u restoranu za učesnike – tek je izašla iz teretane, hoda kao ’oslobodilac’ i nešto se smejala sa bratom Vilijamom.
Getty Images
- Serena Vilijams bila je prilično besna jer se meč sa Kuznjecovom nije prekidao uprkos slaboj kiši. “Zašto samo ne navuku krov? Pašću, trava je previše vlažna. Ako se povredim podneću tužbu“, bila je oštra Serena u razgovoru sa sudijom Marijom Čičak. Želja joj se na kraju ispunila, a po povratku na teren Amerikanka je dobila svih osam gemova (7:5, 6:0).

- “Dame i gospodo, suzdržavajte se od pokazivanja svog entuzijazma dok se poen ne završi“, sigurno najoriginalnije upozorenje sudije gledaocima u istoriji. Dao ga je Ali Nili na meču Mari – Kirjos.

- Dastin Braun, koji je izgubio od Nika Kirjosa u drugom kolu, stao je u odbranu mladog Australijanca koji se ponovo našao na udaru kritika zbog rasprava sa sudijom i vikanja tokom mečeva. “Skoro deset godina sam stariji, a ni ja nisam bio ništa ni bolji ni gori kada sam imao 21. Dečko je 18. na svetu, pustite ga da igra – prilično sam siguran da će se srediti ponašanje u narednim godinama i da će onda biti još bolji“, kaže Braun, koji je izveo potez turnira. - Pročitajte šta Ričard Krajiček, bivši šampion Vimbldona, kaže o tome kako je svlačionica reagovala na Đokovićev poraz, kao i o favoritima i svojoj trenerskoj karijeri. Nik Kirjos otkrio je kome se “oči cakle“ posle eliminacije prvog tenisera sveta.

A u utorak ujutru moći ćete da čitate intervju koji je Novak Đoković dao za B92 – pitanja nisu klasična, Novak je otkrio svoja razmišljanja, a koje smo teme pokrili, rekao sam vam u našem Sportskom pregledu.

Sve sugestije, kritike i pohvale šaljite mi putem komentara ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaTravi, a tu možete videti i fotografije koje nisu ušle u finalnu verziju tekstova.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: