Novi Dejvis kup: Novak predlaže, hoće li biti odziva?

Dejvis kup kao da svake godine gubi na kvalitetu, a Novak Đoković zalaže se za radikalnu promenu formata takmičenja.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

16:30

Novi Dejvis kup: Novak predlaže, hoće li biti odziva?
Srpski tim posle pobede 2010. godine (Getty Images)

“Ovo sada definitivno ne funkcioniše, otvoreno to govorim godinama – 2010. sam možda odigrao jedan meč sa Top 10 igračem, Federer kad je osvojio nije imao nijednog Top 10 rivala, Mari opet. Ne potcenjujući protivnike sa kojima smo se nas trojica susretali, očigledno je da postoji problem, a to je raspored – da su birali, nisu mogli teže da naprave za najbolje igrače“, rekao je prvi tenisers sveta i obrazložio:

“Svaki Dejvis kup meč odmah je posle Gren slem turnira ili posle završnog turnira u sezoni. Svi volim da predstavljamo svoju zemlju, to takmičenjer budi najbolje u nama jer je jedino zvanično timsko takmičenje u tenisu, ali to je toliki teret za telo, promeniti podlogu u dva-tri dana. Npr, ovde igram na travi, a onda letim iz Londona i za dva-tri dana treba da igram na šljaci“.

Đoković je predložio rešenje po ugledu na najveća fudbalska reprezentativna takmičenja.

“Struktura bi trebalo da bude slična kao na evropskim ili svetskim šampionatima u fudbalu. Jedan događaj jednom godišnje ili jednom u dve godine koji bi trajao dve nedelje – četiri grupe i pobednici idu u plej-of. Tako bismo stvorili atraktivno takmičenje, ne samo za igrače, nego i za navijače, medije i sponzore“.

Jedna od glavnih primedbi odnosi se na to da male nacije onda ne bi mogle da vide svoje heroje uživo, kao i da bi to smanjilo prihode onih saveza koji svakako teško preživljavaju.

“Ne mora da znači – koncept u mojoj viziji mogao bi da bude sa četiri domaćina za četiri spomenute grupe, a onda da se pobednici tih grupa sastanu na nekom neutralnom mestu. Znam da su uvek izgovori da manji teniski savezi onda ne bi mogli da opstanu jer preživljavaju organizacijom Dejvis kup mečeva, ali ne treba da se menja format svih nivoa takmičenja, samo Svetske grupe“, zaključio je Đoković.

Dejvis kup je takmičenje koje je osnovano davne 1900. godine, tenis je konezervativan sport u kojem se promene ne dešavaju preko noći, ali jasno je da će borba za ’salataru’ uskoro morati da izgleda drugačije.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: