Levandovski ponizio Real sa 4 gola!

Fudbaleri Borusije Dortmund deklasirali su Real Madrid sa 4:1 (1:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona. Revanš je za šest dana na "Santjago Bernabeu".

Izvor: A. Kovaèeviæ

Sreda, 24.04.2013.

19:58

Default images

Veče nakon blamaže Barselone u Minhenu (4:0), ponižen je i Real, a junak Dortmunda bio je Poljak Robert Levandovski koji je postigao sva četiri gola za Borusiju.

Real je do jedinog gola stigao posle greške Matsa Humelsa, a strelac je bio Kristijano Ronaldo.

Ponovilo se veče iz Minhena, Nemci su ponovo očitali lekciju Špancima. Borusija Dortmund je dominirala tokom celog meča protiv Real Madrida i stekla tri gola prednosti pred revanš.

Real je bio nemoćan na Vestfalenu, a neverovatni Poljak Robert Levandovski je iskoristio očajnu igru štopera Reala i sa četiri gola ponizio najtrofejniji tim takmičenja.

Levandovski je tri puta nadmudrio Pepea, jednom pored njega i Varanea, i postao prvi fudbaler koji je postigao ne samo četiri gola, nego i het-trik protiv Reala u Ligi šampiona.

Madriđani su bili nemoćni, nisu uspeli da nametnu svoj ritam igre, a osim gola posle greške rivala, najbolju šansu imali su iz slobodnog udarca Ronalda.

U prvom polufinalnom duelu, Bajern Minhen je deklasirao Barselonu sa 4:0, i stigao na korak od drugog uzastopnog finala Lige šampiona. Revanš mečevi polufinala igraju se za sedam dana. Meč za titulu prvaka Evrope igraće se u Londonu, na Vembliju, 25. maja.

Liga šampiona, polufinale:
Borusija Dortmund – Real Madrid 4:1 (1:1)
Levandovski 8, 50, 55, 66p – Ronaldo 43

Borusija Dortmund (4-2-3-1): Vajdenfeler – Šmelcer, Humels, Subotić, Pišček (Grojskrojc 82') – Bender, Gundoan (Šiber 90') – Rojs, Blaščikovski (Kel 82'), Gece – Levandovski

Real Madrid (4-2-3-1): Lopes – Koentrao, Pepe, Varane, Ramos – Alonso (Kaka 80'), Kedira – Ezil, Modrić (Di Marija 68'), Ronaldo – Iguain (Benzema 68')

Tok meča Borusija Dortmund – Real Madrid 4:1:

Beta/AP Photo/Martin Meissner
22:38 Kraj utakmice u Dortmunudu. Borusija je deklasirala Real Madrid sa 4:1! Sva četiri gola za domaćina postigao je Robert Levandovski. Ronaldo je iskoristio grešku Humelsa i asistenciju Iguaina za jedini pogodak Reala.

93' Šansa za Real u nadoknadi vremena. Kaka je izveo korner sa leve strane, lopta se odbila od Humelsa do Varana koji šutira sa pet metara, ali se lopta odbija od igrača Borusije i završava, po odluci sudija, u gol-autu.

90' Borusije i dalje kontroliše igru, ne srlja, ali pokušava da ponovo stigne do gola rivala. Sudija Kujpers je meč produžio za četiri minute. Klop je napravio poslednju izmenu, Julijan Šiber je ušao umesto Ilkaja Gundoana.

85' Real se predao, nema ni snage ni volje da smanji zaostatak. Vezni red ne postoji, napad je odsečen, odbrana je prepuštena na mislost i nemilost ornim domaćinima

82' Jirgen Klop pojačava odbranu tim, izlaze Kuba Blaščikovski i Tomaš Pišček, a ulaze Sebastijan Kel i Kevin Groskrojc.
Beta/AP Photo/Frank Augstein
80' Real je uspeo da kreira dve dobre akcije, ali su centaršutevi sa desne strane lako blokirani. Murinjo pravi poslednju izmenu, umesto Ćabija Alonsa ušao je Kaka.

78' Levandovski je zapretio i sa distance. Uoči je da je Lopes nekoliko metara ispred gola, iskoristio je anemičnu igru odbrane Reala, namestio se i sjajno šutirao sa 25 metara, ali je golman gostiju ipak uspeo da zaustavi loptu.

74' Ko bi rekao da se može ponoviti prethodno veče. Real Madrid je razbijen kao Barselona u Minhenu. Madriđani deluju veoma nervozno, bez ikakve ideje da ublaže zaostatak.

68' Žoze Murinjo povlači potez, pravi dvostruku izmenu. Izlaze Luka Modrić i Gonsalo Iguain, a ulaze Anhel di Marija i Karim Benzema.

67' GOOOOOL! Borusija vodi 4:1! Ponovo Robert Levandovski! Fenomenalni Poljak je četvrti gol postigao iz penala, Dijego Lopes nije imao šanse ni oči u oči. Levandovski nije mudrovao, šutirao je snažno visoko po sredini gola.

Na desnoj strani su kombinovali Mario Gece i Marko Rojs koji je dobio loptu na desnoj strani kaznenog, nekoliko metara od peterca. Dok je primao loptu, koja ga je pogodila u ruku, sa leđa ga je gurnuo Ćabi Alonso, a sudija Kujpers je bez razmišljanj svirao penal.
Beta/AP Photo/Martin Meissner
61' Borusija je umalo povela 4:1, Lopes je spasao gol ovaj put. Gundoan je dobio loptu, namestio se na ivici šesnaesterca, ali je golman Reala vrhovima prstriju skrenuo preko prečke u korner.

Trivija: Levandovski je prvi igrač koji je ostvario het-trik protiv Real Madrida u istoriji Lige šampiona! Poljak je sa devet golova najbolji strelac Borusije u jednoj sezoni u LŠ. Osam je imao Jan Koler.

55' GOOOOOL! Borusija vodi 3:1. ROBERT LEVANDOVSKI! Neverovatni Poljak ponižava Pepea i odbranu Real Madrida. Posle šuta Piščeka sa leve strane, lopta se od Modrića odbija do Levandovskog na desetak metara od gola. Napadač Borusije sjajnim potezom ponovo vara Pepea, a onda prelepim udarcem loptu zabija u mrežu za 3:1!

50' GOOOOOL! Borusija vodi 2:1! Ponovo Robert Levandovski! Nije bilo uzbuđenja na startu drugog poluvremena, da bi iznenada domaćin ponovo stigao do prednosti.

Nakon auta sa desne strane, igrači Reala je nisu dobro izbacili, ona je stigla do Rojsa koji je pokušao da šutira, to je uradio loše, ali taman tako da ona stigne do Levandovskog koji je bio sam na nekoliko metara od gola, okrenuo se i blagim udarcem je poslao pored Lopesa.

20:48 Počelo je drugo poluvreme u Dortmundu
Beta/AP Photo/Martin Meissner
45' Poluvreme na Vestfalen. Rezultat je 1:1. Dortmund je poveo u osmim minutu golom Roberta Levandovskog. Izjednačio je Kristijano Ronaldo u 43.

44' Ronaldo je brzo imao novu šansu, bio je u petercu kada je Ezil ubacio nisku loptu sa desne strane, ali je Blaščikovski intervenisao na vreme ispred Portugalca

Trivija: Kristijano Ronaldo je peti fudbaler koji je postigao najmanje 50 golova u glavnoj fazi LŠ. Do sada su to učinili Lionel Mesi, Rud van Nistelroj, Raul i Tjeri Anri.

Portugalac je najefikasniji igrač polufinala LŠ. Postigao je šesti gol, ima jedan više od Alesandra Del Pjera i Jarija Litmanena.

43' GOOOOOL! Real Madrid je izjednačio na 1:1! Kristijano Ronaldo! Dok su se domaći igrači žalili sudiji, Real je pokrenuo akciju iz auta. Domaći igrači su dobili loptu, Humels je želeo iz prve da je vrati golmanu, ali je očajno reagovao šutnuvši je tek nekoliko metara od sebe.

Pratio ga je Iguain koji ju je pokupio, brzo je ušao u kazneni prostor i na levoj strani proigrao Ronalda koji je lako loptu ubacio u nebranjenu mrežu.
Beta/AP Photo/Martin Meissner
42' Domaćin je tražio penal. Rojs je ponovo prošao kroz odbranu Reala, ušao u kazneni prostor, Varan ga je malo povukao za ruku, igrač Borusije je zapeo za nogu Francuza i pao. Sudija Kujpers nije svirao ništa.

38' Borusija je povukla odbranu nešto dublje nego u prethodnom delu meča, pa Real uspeva da pokrene akcije lakše. Ali, čim osvoje loptu, domaći igrači u velikom brojusprintaju ka golu rivala

32' Nova šansa za Borusiju. Blaščikovski je dobio loptu na desnoj strani i sjajno probio do kaznenog prostora, ali previše je razmišljao o asistenciji, pa nije uspeo da iz odlične pozicije šutira ka golu.

Poljaka nije osujetio ni jedan defanzivac Reala, nego jedini centarfor tima Gonsalo Iguain. Argentinac je sjajno pomogao svojoj odbrani, i verovatno sprečio drugi gol.
Beta/AP Photo/Martin Meissner
29' Real je tek posle pola sata igre preuzeo kontrolu nad loptom, ali domaćin faulovima prekida akcije Španaca. Ćabi Alonso je tri puta ubacivao loptu sa leve strane na drugu stativu, ali nije bilo rezultata

25' Borusija je opet bila opasna pred golom Reala. Ponovo se Rojs šetao pored odbrane gostiju, ali ovaj put nije uspeo da ugrozi Lopesa. Gundogan je propao iz drugog plana, ali je lopta otišla iznad gola

23' Real je prvi put šutirao ka golu Borusije! Ronaldo je pokušao iz slobodog udarca sa oko 25 metara, a da to odmaj ne bude gol postarao se odličnom intervencijom Vajdenfeler

15' Real nikako ne uspeva da uspostavi svoj ritam igre, teško zadržava loptu kada pređe polovinu terena, dok Borusije pokušava iz polukontri da ponovo stigne do gola rivala
Beta/AP Photo/Frank Augstein
Trivija Levandovski je postigao osmi gol u Ligi šampiona, po čemu se izjednačio sa Krištofom Varžihom na listi najboljih strelaca takmičenja iz Poljske.

Varžiha je bio poslednji Poljak koji je postigao gol u polufinalu LŠ, bilo je to pre 17 godina. Gecu je ovo peta asistencija u takmičenju u sezoni, samo Zlatan Ibrahimović ima više, sedam.

8' GOOOOOL! Borusija vodi 1:0! Robert Levandovski! Domaćin je kombinovao po levoj strani, Mario Gece je ubacio loptu na petarac, gde je na drugoj stativi Levandovski je pobegao Pepeu i loptu skrenuo u mrežu.

6' Sjajan šansa za Borusiju. Marko Rojs je dobio loptu na sredini terena, prošetao se kroz odbranu Reala, ušao u kazneni prostor, ali je njegov šut po zemlji ipak zaustavio Dijego Lopes.

Do lopte je stigao Levandovski, ali se nije na vreme okrenuo ka golu, pa je šansa propala

20:45 Počeo je meč polufinala Lige šampiona između Borusije i Reala u Dortmundu
Beta/AP Photo/Alvaro Barrientos
Trivija: Igrači Reala su u proseku dve godine stariji od igrača Borusije. Prosečna staros domaćih je 25 godina i 96 dana, a gostiju tačno 27 godina.

Trivija: Mesut Ezil je igrač na koga će domaći igrači obratiti možda i veću pažnju nego na Ronalda. Nemac turskog porekla je zaslužan za sva tri gola Reala protiv Borusije ove sezone. Postigao je jedan, a asistirao dok druga dva.

20:30 U Dortmundu je lep aprilski dan. Vestfalen je 'obojen' u žuto, a veliki broj navijača ipak nose dres Marija Gecea. Kada su igrači Borusije izašli na teren nije bilo zvižduka za Gecea, dobio je aplauz kao i ceo tim.

Trivija: Ukoliko bude strelac, Kristijano Ronaldo će se pridružiti Lionelu Mesiju i još trojici fudbalera koji su postigli 50+ golova u glavnoj fazi Lige šampiona.

Trivija: Dvomeč s Borusijom biće sedmo polufinale Lige šampiona za Žozea Murinja, koji se po tome izjednačio sa Aleksom Fergusonom. Portugalac je prošao dva puta do sada u finale, i oba puta osvojio LŠ, sa Portom i Interom.

20:20 Borusija je jednom bila šampion Evrope, 1997. godine, dok je Real najtrofejniji evropski tim sa devet titula šampiona.

Trivija: Real Madrid ima najviše upućenih šuteva ka golu rivala ove sezone u takmičenju. Prosečno po meču Madriđani šutiraju 20 puta. Real je ujedno najefikasniji tim od svih polufinalista sa 23 gola, ali ima i najslabiju odbranu sa 14 primljenih.
Beta/AP Photo/Frank Augstein, File
Trivija: Real ima samo jednu pobedu u Nemačkoj na 24 gostovanja u evropskim takmičenjima (protiv Bajera u LŠ 2000. godine). Izgubio je poslednjih pet gostovanja u Nemačkoj.

20:10 Borusija u lošem momento dočekuje Real, dan pre meča u javnost je izašla vest da će Mario Gece od naredne sezone da igra za Bajer Minhen, pa je jedan od ključnih igrača "milionera" pod pritiskom, nakon što su navijači palili njegov dres.

Trivija: Robert Levandovski biće najveća opasnost po gol Dijega Lopesa. Poljak je učestvovao u 42% golova Borusije u LŠ ove sezone, postigao je šest, a namestio dva.

Trivija: Borusija Dortmund je jedini neporaženi tim u Ligi šampiona ove sezone, ima šest pobeda i četiri remija.

20:00 45 minuta do početka utakmica na Signal Iduna Parku, poznatom kao Vestfalen, poznati su sastavi timova:

Borusija Dortmund (4-2-3-1): Vajdenfeler – Šmelcer, Humels, Subotić, Pišček – Bender, Gundoan – Rojs, Blaščikovski, Gece – Levandovski

Real Madrid (4-2-3-1): Lopes – Koentrao, Pepe, Varane, Ramos – Alonso, Kedira – Ezil, Modrić, Ronaldo – Iguain
FoNet
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

248 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: