Ivković: Očekujem bolju igru na SP

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković rekao je da očekuje da će njegova ekipa igrati bolje na SP u Turskoj, nego na EP u Poljskoj.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 17.12.2009.

15:16

Default images

Ivković je dodao da će KSS kontaktirati kolege iz Australije povodom igrača Partizana Aleksandra Marića, rekavši da bi košarkaš takvog kvaliteta svakako bio potreban Srbiji. Ivković je istakao da se Srbija nalazi u jakoj grupi i da je najbitniji dobar start, ali i da bi pre svega želeo da izbegne reprezentaciju SAD u četvrtfinalu.

Reprezentacija Srbije će na Svetskom prvenstvu u Turskoj, od 26. avgusta do 12. septembra, igrati u Grupi A sa Argentinom, Australijom, Angolom, Nemačkom i Jordanom.

Vicešampioni Evrope će utakmice igrati u Kajseriju, gradu 600 kilometara udaljenom od Istanbula. Prvi meč na turniru Srbija će igrati protiv Angole 28. avgusta, a selektor Ivković ocenio je da će to biti kvalifikaciona utakmica na SP.

"Pripreme za SP počeli smo kada se završila finalna utakmica u Poljskoj. Mislim da je naša grupa, uz Grupu B najjača na turniru. Australija je poslednjih sedam, osam godina mnogo napredovala, a Angola je najspremnija afrička reprezentacija. Najvažnije je da dobro odigramo protiv Angole, da dobro startujemo", rekao je Ivković na konferenciji za novinare.

Prve četiri ekipe iz Grupe A će se ukrstiti sa najboljim ekipama iz Grupe B, u kojoj se takmiče SAD, Slovenija, Brazil, Hrvatska, Iran i Tunis. Ivković je rekao da su na SP iznenađenja moguća, kao i da se zna koji su favoriti za prva četiri mesta.

"Važno je da ne budemo četvrti i izbegnemo selekciju SAD, koja će najverovatnije doći u najjačem sastavu. Utakmica šesnaestine finala je odlučujuća, a realan domet i uspeh je plasman u četvrtfinale. Iznenađenja su moguća, ali na SP moramo da poštujemo svaku ekipu, jer u Turskoj neće biti lakih protivnika", istakao je on.

"SP će biti mnogo jači nego turnir u Poljskoj. Možda je uspeh na EP došao prerano, ali garantujem da će naš mladi tim podići igru na viši nivo", dodao je.

Ivković i Kapičić: "Želimo Marića"

Selektor Srbije ocenio je da je njegova ekipa u mnogo boljoj poziciji pred SP nego što je bila pred turnir u Poljskoj, pošto će mladi igrači, koji igraju u velikim evropskim klubovima, imati mnogo više međunarodnog iskustva.

Na pitanje novinara da li bi želeo u svom timu centra Partizana Aleksandra Marića, koji ima australijsko državljanstvo, Ivković je rekao da bi svaki trener želeo da ima tako kvalitetnog igrača, ali i istakao da je Košarkaški savez trebalo da diskretno reši to pitanje.

"Marić igra mnogo bolje nego prošle sezone, sada je vodeći igrač u Evroligi, takav košarkaš je svima potreban. Da bi on zaigrao za Srbiju trebalo bi da se reši nekoliko stvari - da Košarkaški savez Australije to dozvoli i da generalni sekretar FIBA da saglasnost, ali samo ukoliko će igrač doprineti razvoju košarke u zemlji", rekao je on.

"Ranije su mi predlagali da dovedem stranca na mesto plejmejkera, pominjali su se bivši igrač Crvene zvezde Omar Kuk i Partizana Milton Palasio, ali ja sam to odbio", dodao je Ivković.

Predsednik KSS-a Dragan Kapičić ocenio je da je reprezentacija Srbije mogla bolje da prođe na žrebu, ali da sa optimizmom očekuje SP u Turskoj.

"Moglo je mnogo bolje, ali ako igra Srbije bude na nivou sa EP u Poljskoj možemo da očekujemo solidan uspeh", rekao je Kapičić i dodao da će kontaktirati čelnike Košarkaškog saveza Australije povodom Marića.

"Marić je izrazio želju da igra za Srbiju. Kontaktiraćemo Australijance, ali ne znam da li će pristati pošto igraju sa nama u grupi. Ako nas odbiju poslaćemo zahtev FIBA", rekao je predsednik KSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: