Rasisti u Dalmaciji: "Matiću, Srbine!" i banane na tamnoputog igrača

Rasistički skandal obeležio je lokalni derbi Dalmacije između Šibenika i Zadra.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2022.

10:15

Rasisti u Dalmaciji:

Prijateljska utakmica prekinuta je u 65. minutu pri vođstvu gostiju 4:2 zbog divljanja navijača.

Od prvog minuta gledaoci koji su prisustvovali utakmici su vređali igrača Šibenika na nacionalnoj osnovi uzvikujući "Matiću Srbine".

Nakon toga, usledilo je vređanje i omalovažavanje igrača Šibenika Markosa Mine na rasnoj osnovi upućujući pogrdne zvukove (hukanje) prema istome.

Sve je kulminiralo bacanjem banana i na kraju staklene boce prema igraču na terenu, usled čega je utakmica i prekinuta u 65. minutu odlukom sudija.

"Grupa momaka bila je iza gola na tribinama, bez ikakvih navijačkih obeležja. Zadirkivali su igrače, pa i domaćeg golmana, a pre prekida bacili su bananu na travnjak pred našeg igrača Minu, hukali, na travnjak je doletela i čaša, a potom su pobegli s tribina. Policija će napraviti zapisnik. Mi smo za svoje potrebe snimali utakmicu, pa možda ta snimka pomogne i policiji da pronađe počinitelje", rekao je sportski direktor Šibenika Dario Dabac.


Iz redova Zadra su se odmah oglasili saopštenjem i izvinjenjem gostima.

"U ime svih Zadrana ovim putem se izvinjavam Šibeniku i Markosu Mini za ovaj sramotni ispad dela gledalaca. Moram naglasiti kako to nisu naši navijači i da ovakvom ponašanju nema mesta na sportskim terenima. Oštro osuđujem i zgrožena sam ovim činom i uradićemo sve potrebno kako bi se otkrili počinitelji ovog incidenta! Šibeniku zahvaljujem što su se odazvali našem pozivu za gostovanjem i želim im mnogo sreće u nastavku prvenstva", javno se izvinila predsednica Zadra Iva Bokanović.

Šibenik se takođe oglasio saopštenjem u kojem su ovakvo ponašanje nazvali skandaloznim i zabrinjavajućim pozvavši Zadar na odgovornost.

"Šibenik, i ja kao predsednica uprave kluba, oštro osuđujemo današnje ponašanje gledatelja na tribinama stadiona NK Zadra. Vređanje na nacionalnoj i rasnoj osnovi, a konačno i gađanje bananama i staklenom bocom igrača u 21. veku smatramo skandaloznim i apsolutno neprihvatljivim ponašanjem, te pozdravljamo odluku sudija da se ovakva utakmica prekine u 65. minuti. Želimo napomenuti kako je utakmica bila otvorena za gledaoce, te kako je minimum obaveza od strane organizatora bilo angažovanje redarske službe i osiguravanje svih sudionika javnog događaja"
, stoji u saopštenju koje je potpisala predsednica uprave Marina Jurić.

Iz Fudbalskog saveza Hrvatske se za sada nisu oglasili povodom ovog incidenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: