U Australiji nisu zabranili "iskazivanje podrške Đokoviću"

Na društvenim mrežama i u medijima objavljena je tvrdnja da je u Australiji zabranjeno izražavati podršku Novaku Đokoviću.

Izvor: MS

Četvrtak, 06.01.2022.

12:45

U Australiji nisu zabranili
Foto: StarSport/ Srdjan Stevanovic

Na društvenoj mreži Twitter, na profilu The Juggernaut, objavljen je kratki videosnimak uz tvrdnju da gledatelju u sportskoj areni "Rod Laver" u Melbourneu nije dozvoljeno nositi transparent sa imenom Novaka Đokovića.

Snimak prikazuje razgovor neimenovanog muškarca i žene sa zaposlenim "Rod Laver" arene, koji od njih traži da sklone transparent ili napuste meč.

Muškarac tvrdi da zaposleni to zahteva od njih jer je transparent posvećen Novaku Đokoviću, iako se u snimku ne vidi šta na njemu zapravo piše.

Većina medija koja je izveštavala o incidentu u ovoj areni nije navela šta je zapravo pisalo na transparentu. Kako je vidljivo u odgovorima korisnika/ca na prvobitnu Twitter objavu koja sadrži sporni snimak, muškarac sa snimka nosio je transparent na kojem je pisalo “Novax Đoković taoc komunističke države Dana Andrewsa (eng. Novax Djokovic hostage of the communist state od Dan Andrews).

Kako se navodi u analizi, na tribinama Australian Opena nije dozvoljeno promovisati bilo kakve političke poruke. To pravilo je predstavljeno i obrazloženo u javno dostupnim uslovima prodaje karata i pristustva turniru za 2022. godinu.

"Činjenica da je posetiocima iz videa rečeno da predaju transparent ne znači da organizatori zabranjuju podršku Novaku Đokoviću, već samo da su ti isti posetitelji prekršili jasna pravila koja se odnose na promociju političkih poruka za vreme turnira, odnosno na samom teniskom terenu".

Ova pravila nisu nova i nemaju veze sa pandemijom, vakcinama ili Novakom Đokovićem.

Dakle, uklonjeni transparent sadržao je jasnu političku poruku i nije zabranjen jer je na njemu bilo ispisano ime Novaka Đokovića.

(ovo je ispravka prethodno objavljene vesti)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: