Boston povlači Garnetovu "peticu"

Boston Seltiksi povući će iz upotrebe na dresovima broj 5 u čast Kevina Garneta.

Izvor: AK

Petak, 14.02.2020.

10:53

Boston povlači Garnetovu
Photo by Streeter Lecka/Getty Images

Garnet je bio deo šampionske generacije s kraja prethodne decenije sa Polom Pirsom i Rejom Alenom.

Oni su u sezoni 2007/2008 doneli Seltiksima 17. titulu NBA šampionta, prvu posle 22 godine i za sada poslednju.

"Počastvovan sam i zahvalan što je moj broj penzionisan u Seltiksima. Uvek ću imati ogromno poštocanje i zahvalnost vlasnicima, Deniju Ejndžu, Doku Riversu, kojim bivšim saigračima i celoj naciji Seltiksa", rekao je Garnet.

Garnet je odigrao 396 utakmica za Seltikse nakon dolaska iz Minesota Timbervulvsa i prosečno beležio 15,7 poena uz 8,3 skokova, 2,7 asistencija, 1,2 ukradene lopte i 1 blokadu po meču.

"Od dolaska u leto 2007, Garnet je promenio sve kod nas. Njegova potpuna posvećenost pobeđivanju bila je presudan faktor u osvajanju titule 2008. On će mi uvek biti omiljeni Seltiks", rekao je suvlasnik kluba Vik Grusbek.

KG je 24. igrač kojem su Seltiksi povukli broj iz upotrebe. Boston je već penzionisao broj njegovog saigrača iz pomenute generacije Pola Pirsa.

"Kevin je davao sve od sebe za Seltikse na svakom treningu, svakoj utakmici. Njegova jedinstvena mešavina energije, inteligencije i talenta je izvukla najbolje iz saigrača i trenera", rekao je predsednik košarkaških operacije Seltiksa Deni Ejndž. Garnet se penzionisao 2016, posle 21 sezona u NBA ligi gde je osim za Seltikse i Vulvse igrao još za Bruklin Netse.

Jedini je igrač u istoriji koji je postigao najmanje 25.000 poena, uz 10.000 skokova, 5.000 asistencija, 1.500 ukradenih lopti i 1.500 blokada.

Takođe, jedini je pojedinac sa prosekom od najmanje 20 poena,10 uhvaćenih lopti i pet uspešnih dodavanja po susretu u šest uzastopnih sezona.

Niko nije odigrao više utakmica, imao više minuta, ubacio više poena, zabeležio više skokova, asistencija, blokova, ukradenih, ostvario više dabl-dablova i tripl-dablova od Garneta u istoriji Minesote, pa se očekuje da u dogledno vreme i Vulvsi povuku njegov besmrtni broj 21.

Bio je 15 puta učesnik Ol-stara, a uspeo je da Timbervulvse skoro sam dovede do finala Zapada 2004. kada je proglašen i za najkoristnijeg igrača NBA lige.

Popularni "Big Ticket" mogao je sve – da igra leđima i licem ka košu sa istom uspešnošću, da hvata lopte na obe strane terena pored nekoliko protivničkih igrača, uglavnom viših, kao i da driblingom, šutom sa distance i fejd-aveja ili za tri poena reši pitanje pobednika.

Često u onim najvažnijim utakmicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: