Ben, Borjan i ludnica u Salcburgu – Zvezda je u Ligi šampiona!

Fudbaleri Crvene zvezde dosanjali su san u Austriji i posle više od dve i po decenije će igrati u Ligi šampiona!

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2018.

19:00

Ben, Borjan i ludnica u Salcburgu – Zvezda je u Ligi šampiona!
EPA-EFE/ANDREAS SCHAAD

Srpski šampion odigrao je nerešeno 2:2 u Salcburgu protiv austrijskog šampiona i zahvaljujući golovima u gostima kompletirao neverovatnu seriju u ovogodišnjim kvalifikacijama.

Zvezda je posle 0:0 u Beogradu imala zaostatak od 2:0 pogocima Munasa Dabura, ali je "blickrigom" El Fardua Bena sredinom nastavka došla do najvećeg uspeha u ovom veku.

"Crveno-beli" još od istorijskog uspeha iz Barija nisu igrali u eliti i ova generacija ostaće upamćena u klupskoj istoriji kao prva koja je došla do grupne faze otkad se igra u ovom formatu.

Zvezda je na "Red Bul areni" imala veliku podršku svojih navijača, više od 9.000 "delija" stiglo je u Salcburg i pravilo sjajnu atmosferu, ali to nije omelo domaće igrače koji su krenuli izuzetno ofanzivno od samog starta.

Prednjačili su Dabur, Patson Daka, Hanes Vulf i Amadu Hajdara i odmah počeli da prave prilike pred golom gostiju.

Najbolju je već u 10. minutu propustio Daka kada su Miloš Degenek i Milan Borjan katastrofalno reagovali, ali je heroj bio kapiten Vujadin Savić koji je sprečio čist pogodak. Od tog trenutka nizale su se prilike i udarci sa distance, pa je Borjan imao mnogo posla u prvih pola sata.
EPA-EFE/ANDREAS SCHAAD
Pokušavali su izabranici Marka Rozea iz svih pozicija, dok igrači Vladana Milojevića nisu uspevali da odigraju nekoliko povezanih akcija. Tek su sporadično pokušavali Nemanja Radonjić, Branko Jovičić i Nemanja Milić, ali nisu bili ni blizu da ugroze protivničkog čuvara mreže.

Nezadovoljni Milojević je u finišu prvog dela umesto Veljka Simića ubacio Dušana Jovančića i, kada se činilo da su se "crveno-beli" odbranili, primili su gol u najgorem trenutku – u poslednjem minutu prvog dela igre.

Savršeno je centrirao Andreas Ulmer sa leve strane, Savić je za razliku od početka susreta napravio veliku grešku i ostavio Dabura usamljenog na petercu, a on je neometan "otvorio stopalo" i prosledio loptu u mrežu za 1:0 na pauzi.

Ako je prvo poluvreme završeno loše, drugo je počelo katastrofalno – penalom za domaćina. Savić je na ivici kaznenog prostora oborio Volfa, Čakir nije imao dilemu iako je bila izuzetno teška odluka, a Dabur je bio siguran izvođač i Salcburg je imao 2:0 na startu nastavka.

U sledećih desetak minuta srpski prvak je preživeo nekoliko opasnih napada, da bi se nakon sata igre dogodila možda i presudna situacija za preokret.
EPA-EFE/ANDREAS SCHAAD
Marin Pogrančić je bezobrazno nagazio rezervistu Milana Pavkova, što je toliko iznerviralo Nenada Krstičića da je potpuno "poludeo", ali je imao sreće da nije napravio neku glupost i dobio crveni karton.

Taj detalj kao da je raspalio gostujuće igrače koji su nešto kasnije, preko Bena, za manje od 60 sekundi došli do rezultata koji ih je odveo u grupnu fazu.

Veliku ulogu u svemu tome imao je dvostruki asistent Miloš Degenek, koji je do tog trenutka igrao poprilično slabo, ali se prvo iskupio savršenim centaršutem za 2:1, a onda i dodavanjem glavom koje je Ben overio za 2:2.

Imali su priliku naši igrači da postignu još jedan gol u narednom periodu, ali i dosta sreće i sjajnog Borjana na golu u finišu. Fijukale su lopte pored stativa, pretežno posle udaraca Hajdare, da bi Borjan u nadoknadi odbranio dve velike šanse Daburu i Ramalju i izrastao u jednog od heroja istorijske pobede.

Posle 27 godina čekanja san se ostvario – Zvezda je u Ligi šampiona, a protivnike će saznati u četvrtak od 18 časova kada je na programu žreb!

Live blog utakmice Salburg – Crvena zvezda možete pogledati i OVDE.

Tok meča:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1518 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: